Dörrmatta med Bamse och skor.
Boenden för ensamkommande behöver mer säkerhet, menar Kommunal. Cura Individutveckling i Blekinge tycker att deras säkerhet är tillräcklig. Foto:Yvonne Åsell/TT

Ensam personal på Curas HVB-boenden får kritik

2:24 min

Det är fullkomligt oacceptablet att personalen på HVB-hem jobbar ensamma. Det säger fackförbundet Kommunal efter det misstänkta mordet på ett HVB-hem i Mölndal.

Men hos Cura Individutveckling i Blekinge jobbar personalen ofta ensamma.

– Vi tycker att vi har den säkerhet som vi behöver. Vi har sovande jour på våra boenden, vi har beredskap, vi har också ett vaktbolag som gör ronder ett antal gånger varje natt, och alla boende är utrustade med personlarm, säger Ann-Sofie Ström, förbundschef på Cura.

Fullkomligt oacceptabelt
Cura Individutveckling har sammanlagt åtta HVB-boenden i Ronneby, Karlshamn, Sölvesborg och Olofström. Företaget ansvarar för omkring 170 ensamkommande flyktingbarn.

Det händer ofta att personalen jobbar ensamma med ungdomarna. Speciellt nattetid, då det vanligtvis bara finns en anställd på plats, antingen som sovande eller vaken jour. Och det är inte bra, menar Johan Ingelsskog på fackförbundet Kommunal.

– Det är fullkomligt oacceptabelt att en enskild person ska ta hand om dem dagtid och sen dessutom sova där på natten. Det är traumatiserade ungdomar det handlar om, säger Johan Ingelsskog.

Ann-Sofie Ström på Cura menar dock att hennes personal känner sig trygga.

– Jag har gått ut och frågat alla mina verksamhetschefer vad det har väckt för reaktioner hos personalen när det gäller mordet i Mölndal. Det är inget som mina chefer upplever har påverkat personalens känsla för sin egen säkerhet.

Kommunen inte kritisk
Ingen av kommunerna där Cura bedriver sin verksamhet verkar särskilt oroliga över ensamjobbandet. På de kommunala HVB-hemmen i Karlshamn, de boenden som drivs av kommunen, inte av Cura, förekommer inget ensamjobb alls, utan det finns alltid minst två anställda på plats vid alla timmar på dygnet. Men kommunen har fullt förtroende för att Cura gör rätt bedömningar av säkerhetsläget.

– Cura gör sin bedömning av sin verksamhet, och vi har inte haft någon anledning att göra någon prövning av det, säger Camilla Gärdebring, verksamhetschef på Karlshamns omsorgsförvaltning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista