De båda lokaltidningarna BLT och Sydöstran. Foto: Stina Linde/Sveriges Radio
Lokaltidningarnas nedskärningar gick odramatiskt till. Foto: Stina Linde/Sveriges Radio

Tolv får gå från Blekinge Läns Tidning

0:31 min

Tolv anställda får gå från Blekinge Läns Tidning. På Sydöstran är diskussionerna inte riktigt färdiga ännu men där kommer fem tjänster att försvinna.

Förhandlingsarbetet blev klart i dag på Blekinge Läns Tidning och Tobias Fabbeke, ordförande i journalistklubben, tycker att det har gått efter omständigheterna bra.

Majoriteten går frivilligt

– Den absoluta majoriteten av dem som får gå från BLT har gjort det frivilligt. När vi gick in i förhandlingen var övertaligheten en tjänst, och även där nådde den medarbetaren ett avtal med företaget, säger Tobias Fabbeke.

Det är både reportrar och andra anställda som kommer få gå men inga lokalredaktioner kommer enligt Tobias Fabbeke att stängas.

– Jag vill inte använda uttrycket nöjd i det här sammanhanget, men hade någon sagt i höstas att vi skulle sitta och förhandla om en person så hade jag nog sagt då att jag skulle vara nöjd.

Fem från Sydöstran

På Sydöstran kommer fem tjänster att försvinna men det är inte helt klart vilka som får gå.

– Just för redaktionens del så känns det inte som att den här bantningen blir särskilt smärtsam. Jag hoppas och tror att läsarna inte kommer märka särskilt stor skillnad, varken på webben eller i tidningen, säger Gunnar Svensson, chefredaktör på Sydöstran.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista