Ett kollage med två bilder på Robert Furlong. Foto: Stina Linde/Sveriges Radio.
Foto: Stina Linde/Sveriges Radio.

Var livrädd för att tala inför folk - blev föreläsare

8:20 min

Robert Furlong kunde inte tänka sig något mer otäckt än att prata inför folk. Nu föreläser han för folk - om hur de ska övervinna sin nervositet. 

"Att tala för publik". Så heter Robert Furlongs föreläsning via Studieförbundet Vuxenskolan där han guidar den nervöse till mer självkänsla på scen. 

Men han har inte alltid haft den där tryggheten själv. Tidigare kunde han knappt tänka sig något mer otäckt än att prata inför folk. 

– Jag minns särskilt ett tillfälle. Då gick jag en reseledarkurs och vi fick i uppgift att hålla ett treminuters-föredrag för de andra. Helt oförberett. Det genererade floder av svett för min del, berättar han. 

"Tvungen att prata"
Flera år senare började han jobba som trubadur på kryssningsfartyg. Då var han så illa tvungen att prata med publiken mellan låtarna. 

– Med tiden blev jag bättre och bättre på det, berättar han. 

Liten publik värre
Alla som går hans kurser ska dock inte stå på en stor scen och tala inför hundratals personer. 

– Men det kan faktiskt kännas mycket värre att prata inför en liten skara. En publik på tusen personer reduceras gärna till en massa medan få personer kommer närmare och känns mer kritiska, förklarar han. 

Här är Robert Furlongs bästa knep när du ska tala inför publik: 

  • Var förberedd.
  • Le mot publiken. Då ser du mindre nervös ut. 
  • Du har 20 sekunder på dig att övertyga publiken om att du är bra. Bestäm dig tidigt vilket intryck du ska ge. 
  • Rikta din uppmärksamhet till dem som ger dig positiv feedback och undvik de som ser sura ut. 
  • Tänk på vad du gör med händerna. Undvik "nervösa" saker som att gnugga dig på jeansen. Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista