Unnur Solrun Bragadottir håller upp ett par av vantarna som hon tillverkat. Foto: Lena König/Sveriges Radio.
Unnur Solrun Bragadottir gör aldrig två likadana vantar. Foto: Lena König/Sveriges Radio.

Unnur ger varje vante en egen dikt

"Min mamma stickade vantar och berättade sagor samtidigt"
6:12 min

Unnur Solrun Bragadottirs vantar är som små konstverk med figurer på. Hon inte bara stickar vantarna utan skriver också personliga vantedikter till varje par. 

Unnur Solrun Bragadottir som bor i Västra Näs i Sölvesborg har verkligen nischat in sig på något speciellt. Hon gör egna vantar med små berättelser på. Och inte nog med det. Till varje vantpar skriver hon en speciell sång. 

– Motiven växer fram allteftersom jag håller på. Här är en solnedgång och kanske sätter jag dit en fågel sen, berättar hon och håller fram vanten som växer fram i hennes händer. 

Inspirerad av motivet på vantarna komponerar hon även en lite dikt eller visa som följer med den som köper dem. 

– Det görs vackra vantar i tusental. Jag vill göra något extra, säger hon. 

Vantarna görs av isländsk ull. När Unnur var liten hemma på Island stickade hennes mamma vantar till pappan som han skulle ha till sjöss.

– Samtidigt som hon stickade berättade hon sagor för oss barn. Så det kanske är därför jag har olika motiv på mina. Jag vill att de ska berätta en liten historia, berättar Unnur Solrun Bragadottir. 


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".