Christina Mattisson. Foto: Peder Broberg/Sveriges Radio Blekinge.
Christina Mattisson (S) Blekinges regionråd. Foto: Peder Broberg/Sveriges Radio Blekinge.

Mattisson (S) om nya tågbanan: Loppet är inte kört

Fortsätter hävda att östlig dragning är bäst
3:53 min

Besvikelse och förvåning, så sammanfattar regionråd Christina Mattisson (S), sina känslor efter beskedet att den nya höghastighetsbanan får en västlig istället för en östlig sträckning.

Beskedet kom vid en stor informationsträff i Stockholm nu på förmiddagen och Christina Mattisson berättar att hon tycker att det är både förvånande och ologiskt. 

–Jag tänkte bara, nej, inte ytterligare en gång. Man utelämnar hela sydöstra Sverige i en sådan här infrastrukturplanering, säger hon. 

Christina Mattisson har talat med politiker från de andra regioner som inte gynnas av beskedet. 

– Alla från Sydsverige ser med förvåning på att man landat i det här alternativet. Men loppet är inte kört, vi kommer att titta vidare och fortsätta hävda att den östliga sträckningen är bäst. 

Vad får det för konsekvenser om planen som presenterades i dag blir verklighet?

– Det försvårar en utökad arbetsmarknads- och studieregion. Det vore djupt olyckligt ur ett nationellt perspektiv för Sveriges utveckling och tillväxt. Men vi driver frågan vidare. 

Även Karlskronas kommunalråd Patrik Hansson (S) och Magnus Larsson (C) är besvikna över dagens besked. 

"Jag konstaterar att tre län ställs utanför förslaget, Blekinge, Kalmar och Kronoberg. Den största infrastruktursatsningen sedan 1850 måste självklart inkludera sydöstra Sverige med dess universitet, högskolor och näringsliv", skriver Patrik Hansson i ett mejl till P4 Blekinge. 

"Nu krävs att regering och riksdag går in med andra stora infrastruktursatsningar i vår del av landet så att också vår utvecklingskraft ges chansen att nå full potential", skriver Magnus Larsson (C) i ett pressmeddelande. 


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".