Rebecka Haraldsson håller upp en check på 15 000 kronor och håller blommor i andra handen. Hon har ett stort leende på läpparna.
1 av 2
Det var en glad Rebecka Haralsson som tog emot 15 000 kronor för sin klass räkning. Foto: Sofia Månsdotter/Sveriges Radio
Rebecka Haraldsson håller i ett diplom och håller blommor i andra handen. Hon har ett stort leende på läpparna.
2 av 2
"Jag trodde inte att jag skulle vinna, det känns jättekul," säger en glad Rebecka Haralsson. Foto: Sofia Månsdotter/Sveriges Radio

Kaffefilter i avloppet vann

4:13 min

Rebecka Haraldsson i klass 8C på Nättrabyskolan vann Framtidsdrömmar 2025. Hon har kommit på ett filter som gör det lättare att rensa avloppet.

– Det känns jättebra, jag trodde verkligen inte att jag skulle vinna, säger en glad Rebecka Haraldsson, som vann 15 000 kronor under måndagseftermiddagen.

Det var Industrigruppen i Karlskrona som höll sin årliga tävling där kommunens åttondeklassare får illustrera hur deras framtidsdrömmar såg ut tio år framåt i tiden.

Stimulera och utmana

– Det här är ett sätt för oss att stimulera och utmana ungdomar att tänka framåt. Vi behöver se till att det finns kompetens att bemanna våra företag i framtiden, säger Mikael Helmersson, ordförande i Industrigruppen och prisutdelare.

Rebecka Haraldssons idé är ett slags filter, mycket likt ett kaffefilter, som kan placeras i golvbrunnar och enkelt kan slängas bort när de blir fulla. 

– Det skulle bli mycket enklare att rensa golvbrunnar. Jag kom på det när jag stod i duschen själv, säger Rebecka Haraldsson.

– Det är en otroligt fiffig sak. Vi är många som stått där och grävt i duschen och alla sätt att lösa det är välkomna, säger Mikael Helmersson.

Priset blir resekassa

Prispengarna kommer Rebecka dela med hela klassen.

– Vi kommer troligtvis spara pengarna till nian och resa. Vi har snackat om Spanien, men vi får se, säger Rebecka Haraldsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista