En kvinna i röd jacka står framför en skylt där det står Region Blekinge. Foto: Rebecka Gyllin/Sveriges Radio
Projektledaren Catharina Rosenquist. Foto: Rebecka Gyllin/Sveriges Radio

Blekinges styrkor ska visas upp för företagare

2:28 min

Nu startar projektet Business Blekinge som ska se till att länet blir bättre på att locka hit fler utländska företag och på att ta hand om de företag som redan finns här. 

Catharina Rosenquist är projektledare för Business Blekinge och hon säger att det handlar om att få länet att växa och försöka se till så att det skapas fler jobb.

För att få fler utländska investerare intresserade av att etablera sig i länet så så ska bland annat material tas fram som beskriver länets styrkor. 

– Vi ska på ett bra sätt beskriva vad vi har att erbjuda, till exempel vad vi har för utbildningsnivå i Blekinge och vad vi har för har för mark och lokaler att erbjuda, säger Catharina Rosenquist. 

Det handlar alltså om att gå ut mer offensivt framöver. 

– Vi ska rusta oss för att kunna ta emot fler företag och för att kunna jobba mer aktivt med det. Vi ska vända på processen och inte sitta och vänta på att folk ska upptäcka Blekinge utan bli mer offensiva och ut och visa oss. 

Vilka sorts företag handlar det om som ni vill locka hit? 

– När det gäller utländska etableringar så måste vi rikta oss till de branscher där vi verkligen sticker ut för att kunna konkurrera med andra länder, till exempel inom bilindustrin, inom det marina och att lyfta fram djuphamnarna i Karlshamn och Karlskrona som är unika, säger Catharina Rosenquist, projektledare från Region Blekinge. 


Fakta om Business Blekinge

Alla kommuner i Blekinge är med i projektet, samt Länsstyrelsen och Region Blekinge. Totalt satsas cirka 3,4 miljoner kronor i projektet och det pågår i 1,5 år under 2016 och 2017.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista