Nadiya Ajil ska göra färdigt gymnasiet. Foto: Monika Titor/SR
Nadiya Ajil ska göra färdigt gymnasiet. Foto: Monika Titor/ Sveriges radio

Lovar att gå ut gymnasiet - får högre bidrag

2:24 min

Tio Blekingeungdomar har skrivit på ett utbildningskontrakt med Arbetsförmedlingen. De lovar att gå ut gymnasiet och får högre studiebidrag. 

Tio ungdomar i Blekinge har nu skrivit på ett utbildningskontrakt med Arbetsförmedlingen och kommunen och får därmed ett högre studiebidrag från centrala studiestödsnämnden, CSN.

En av dem som ska läsa färdigt gymnasiet är Nadiya Ajil Från Olofström. Mitt i gymnasiet hoppade hon av och började vikariera inom barnomsorgen, men upptäckte snart att man behöver ha gymnasiebetyg för att få ett fast jobb.

– Jag är taggad. Jag tycker att det är jättebra att klara sina betyg och få det gjort, säger Nadiya Ajil från Olofström.

65 unga utan slutbetyg i Olofström
Utbildningskontrakten är till för alla mellan 20 och 24 år som är inskrivna hos Arbetsförmedlingen och saknar slutbetyg från gymnasiet.

Möjligheten finns i hela landet, men Blekinge och särskilt Olofström ligger i framkant. Sen några dagar tillbaka har tio unga i Blekinge börjat läsa in gymnasiet, fyra av dem är från Olofström.

Arbetsförmedlingen i Olofström såg tidigt möjligheten med utbildningskontrakten och bjöd in till en informationsträff. Det visade sig att en tredjedel av alla unga inskrivna hos Arbetsförmedlingen i Olofström, ungefär 65 personer saknade fullständiga gymnasiebetyg.

– Många orkar inte ta tag i det här med betyg. Så det gäller att lobba. Om du inte orkar läsa på heltid, läs på deltid kombinera med praktik, med en anställning. Det kanske gör att man orkar ta tag i sina studier, säger Susanne Hulten, arbetsförmedlare i Olofström.  

Ger mer pengar från CSN
Tillsammans med tre andra ungdomar i Olofström skrev Nadiya Ajil på ett utbildningskontrakt där hon lovar att läsa färdigt gymnasiet.

Något som också ger henne rätt till ett förhöjt studiebidrag från Centrala studiestödsnämnden CSN. Sen några dagar tillbaka läser hon in gymnasiet på Komvux.

– Jag går i skolan nu och ser fram emot att klara det, säger Nadiya Ajil.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista