Göran Fridh verksamhetschef socialen Ronneby. Foto: Carina Melin/Sverigs Radio
Göran Fridh verksamhetschef socialen Ronneby. Foto: Carina Melin/Sverigs Radio

Socialsekreterare flyr sina jobb

1:44 min

Nära 50 socialsekreterare i länet sa upp sig eller lämnade jobbet förra året - en fördubbling mot året innan.

Enligt länets socialchefer som P4 Blekinge pratat med så är några av orsakerna en tuff arbetsbelastning men också större lönekonkurrens mellan kommunerna och att bemanningsföretagen lockar.

– Jag har märkt nu på slutet att det finns ett intresse hos anställda att gå över till bemanningsföretag, säger Göran Fridh, verksamhetschef för myndighetskontoret i Ronneby kommun.

Vad säger du för att behålla dem?

– Jag säger att den högre lönen man får är för att man får flytta runt, så ett sånt jobb ställer ganska höga krav på den anställde, säger Göran Fridh. 

Det saknas socialsekreterare i alla länets kommuner. Och fyra av länets fem kommuner har lex Sarah-anmält sig själva för att de inte hinner med barnavården utifrån det lagen kräver.

Enligt fackförbundet SSR har många socialsekreterare gått till helt andra myndigheter som arbetsförmedlingen och försäkringskassan. Men Mikael Wickström, som är länsordförande, tror inte att avhoppen fortsätter i den här takten.

– Jag tror inte det. Och jag hoppas inte det. Jag tror att man på den högre nivån har snappat att man måste göra det här jobbet mer attraktivt, säger Mikael Wickström, länsordförande för SSR. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista