Hyrläkare, läkare, vårdcentral, sjukhus, sköterska
1 av 2
Kostanderna för hyrläkare och hyrsköterskor ökar. Foto: Foto:TT.
Sjukhusdirektör Lars Almroth. Foto:Mikael Eriksson/Sveriges Radio
2 av 2
Lars Almroth är sjukhusdirektör för Blekingesjukhuset. Foto: Foto: Mikael Eriksson/Sveriges Radio

20 miljoner mer för hyrläkare och sköterskor

5:12 min

Trots att landstinget satte stopp för både hyrläkare och hyrsjuksköterskor i höstas så har kostnaderna ökat med 20 miljoner under 2015 jämfört med året innan.

Kostnaden för inhyrda sjuksköterskor förra året är nästan fyra gånger så stor som för 2014. Den har ökat från knappt 1,5 miljoner till drygt 5,5. 

Lars Almroth som är sjukhuschef på Blekingesjukhuset säger att siffrorna beror på den stora sjuksköterskebristen som finns både i Blekinge och resten av landet. 

– Det är där den stora ökningen ligger, säger han.  

Men det är fortfarande hyrläkare som står för den allra största kostnaden. Över 115 miljoner betalde man för det 2015. En ökning med 17 miljoner jämfört med året innan. 

Förra året satte sjukhuset stopp för inhyrda läkare och sköterskor. Men detta klarar man alltså inte. 

– Vi satte som mål att klara oss med egen personal. Men det gör vi inte. Nu måste vi jobba hårdare för att bli en attraktiv arbetsgivare, säger han. 

Hur då?

– Vi har satsat extra pengar i lönerevisionen för de som jobbar dygnet runt och för de erfarna sköterskorna. Vi ska också bli bättre på att rekrytera de nya sjuksköterskor som kommer ut i arbetslivet. 

Sjukhuset kommer fortsätta att ha samma mål för framtiden, men att komma ner i noll kronor i hyrkostnader ser Lars Almroth inte som realistiskt. 

– Om vi gör samma intervju nästa år hoppas jag att vi kommit långt på vägen och lyckats bli en attraktiv arbetsgivare som slipper hyra in personal. Men för att vara realist så är vi nog inte nere på noll. Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista