Cornelia Barfvestam och Jenny Nordstrand
Cornelia Barfvestam och Jenny Nordstrand vill ha hjälp att hjälpa. Foto: Rebecka Gyllin/SR

Karlskronastudenter på plats på Lesbos: Ser rädslan i deras ögon

3:43 min

Under devisen "Hjälp oss hjälpa" crowdfundade sig Hyper Islandstudenterna Cornelia Barfvestam och Jenny Nordstrand hela vägen till Lesbos. 

Efter att ha anlänt i måndags så har Jenny och Cornelia blivit introducerade för arbetet som ska göras och de olika delarna av Lesbos:

– Det är väldigt svårt att beskriva. Man ser så mycket bilder och om hur det är här att det nästan blir som en saga. När vi väl är här så förstår man hur förfärligt det är. Det är svårt att finna ord just nu. Vi möter otroligt stressade människor och ser rädslan i deras ögon, säger Cornelia Barfvestam. 

– Många kommer direkt upp från stränderna och de har många frågor kring var de ska ta vägen och var de ska sova. Det känns viktigt att de ska få känna att det finns någon slags struktur, berättar Jenny. 

Pengarna som blev över efter det att resan var betald kommer bland annat gå till matlådor till flyktingarna på plats:

– Vi kommer ställa oss vid färjan till Aten som är den som de flesta tar och dela ut matlådor och kläder, säger Jenny Nordstrand.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista