En porträttbild av moderaten Sophia Ahlin. Foto: Stina Linde/Sveriges Radio.
Sophia Ahlin tycker att ingen ska behöva "komma ut" i framtiden. Foto: Stina Linde/Sveriges Radio.

Prideordföranden: Kaptensbindlarna spelar stor roll

"mycket förtryck och mobbing av HBTQ-personer"
7:04 min

Flera lag har på sistone tagit på sig den regnbågsfärgade bindeln. Men vad betyder det egentligen för HBTQ-personer? Mycket, tror Sophia Ahlin, Prideordförande i Karlskrona. 

Igår berättade vi om fotbollslaget IF Trion i Spjutsbygd som bestämt sig för att köra med regnbågsfärgad kaptensbindel i år, för att stå upp för HBTQ-personers rättigheter. 

Men vad betyder det för den som definierar sig som HBTQ-person att ett litet fotbollslag i Blekinge tar ställning? 

Ska vara förebilder
Sofia Ahlin som är ordförande i Karlskrona Pride menar att det spelar stor roll. 

– Just i idrottsvärlden sker det mycket förtryck och mobbing av HBTQ-personer. Det är viktigt att idrottslag är goda förebilder eftersom de ofta jobbar med barn och unga, säger hon. 

Många håller sig borta
Sophia Ahlin tror att kaptensbindeln i det långa loppet kan få till följd att fler HBTQ-personer söker sig till idrottsvärlden framöver. 

– Idag håller sig många borta från den världen eftersom man inte vågar vara öppet homosexuell i ett fotbollslag. Det har jag själv stött på, säger hon. 

Enklare för tjejer
Machonormer är en av orsakerna till detta, förklarar Sophia Ahlin, som själv har kommit ut som bisexuell. 

– Generellt är det lättare att komma ut för tjejer inom idrotten. Det är betydligt svårare för en kille. Det finns starka normer för hur en kille ska vara, medan tjejer inte har samma krav just inom idrottsvärlden, säger hon. 

"Ingen borde behöva komma ut"
Egentligen tycker hon illa om uttrycket "att komma ut". Det är inget som avkrävs en heterosexuell person. 

– Vi har skapat en norm i att det ska vara jobbigt att komma ut. Egentligen borde vi kämpa för att ingen ska behöva komma ut, säger Sofia Ahlin. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".