Bild på en hand med sladdar som får cancerbehandling.
Canvervården i Blekinge kommer fortsätta vara hårt ansatt i framtiden. Foto: Gerry Brome

Ny prognos ställer krav på cancervården

3:37 min

År 2040 kommer över 2 000 Blekingebor om året att få cancer. Ökningen ställer stora krav på cancervården i Blekinge.

– Det är något vi har förväntat oss, det känns fullt rimligt och realistiskt, säger Linus Axelsson, verksamhetschef för kirurgkliniken vid Blekingesjukhuset.

I dag får drygt 1200 blekingar cancer varje år, men det antalet kommer öka med 80 procent de närmaste 25 åren, enligt en ny prognos från Folkhälsomyndigheten och Cancerfonden.

Nya onkologer behövs
För att klara av ökningen har Blekingesjukhuset i Karlskrona bland annat byggt ut sin onkologiska avdelning, det vill säga den avdelning som sköter behandling av tumörer genom till exempel cellgifter. 2011 anställdes den första onkologen och i dag har avdelningen tre onkologer.

– Det är en ganska liten avdelning om vi jämför med andra kliniker. Vi måste expandera ytterligare under de kommande åren, för behovet fortsätter att öka, säger Linus Axelsson.

"2040 är långt fram"
Hur stora expansioner som behövs är dock svårt för honom att säga.

– Det beror på hur vården ska fördelas, och 2040 är ju ganska långt fram i tiden. Det jag kan säga är att vi kommer behöva anställa några onkologer om året.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista