Fredrik Glimsjö, lärare och förälder, var nöjd med Karlskrona kommuns besked om LKC.
Fredrik Glimsjö, lärare och förälder, var nöjd med Karlskrona kommuns besked om LKC. Foto: Peppe Alfiero/Sveriges Radio

Stor glädje när elever lovas plats på LKC

2:33 min

Föräldrarnas protester hjälpte. Alla blivande sjundeklassare ska få plats på Lyckeby kunskapscentrum, LKC. Lösningen är en paviljong med sex klassrum.

Det berättade förvaltningschefen Göran Palmér på ett fullsatt informationsmöte i aulan på LKC med oroliga föräldrar och skolpersonal på onsdagskvällen.

– Sonen jublade när jag kom hem. Det var positivt men också snopet att lösningen från politiker och tjänstemän kom så pass omgående. Det var ganska mörkt för några veckor sedan. Man har nog jobbat hårt och det är vi evigt tacksamma för, särskilt barnen, säger föräldern Jonas Sundberg. 

"Obefintlig dialog"
En föräldragrupp hade krävt snabba besked när det blev känt att många elever i Lyckeby- och Spandelstorpsområdet riskerade att inte få plats på LKC till hösten. Lösningen kunde bli att de bussades till andra skolor i Karlskrona kommun. Men så blir det nu inte.

– Om vi föräldrar inte engagerat oss tror jag inte det blivit den här lösningen. Dialogen mellan oss och förvaltningen har varit obefintlig, säger föräldern Jonas Sundberg.

Ett 80-tal platser saknas om alla elever i årskurs sex i området väljer LKC till hösten.

"Varm i hjärtat"
Lösningen blir alltså en paviljong med sex klassrum, som placeras på grusplanen. Den ska vara på plats i augusti före skolstart och hyrs fram till 2018. Enligt kommunen kommer också en ny matsal att bli klar under hösten.

– Jag blir varm i hjärtat när jag hör lösningen. Det var precis vad vi ville, säger Fredrik Glimsjö, lärare och förälder.

Undvek frågor
En förälder undrade hur Karlskrona kommun kunde hamna i denna krissituation då elevantalet är känt sedan länge. Den frågan undvek förvaltningschefen.

– Jag ville inte kommentera det som varit. Jag är här för att presentera en lösning, svarade Göran Palmér som inte ville låta sig intervjuas av P4 Blekinge.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista