Amanda Jolin står i en trappa och tittar in i kameran.
Amanda Jolin berättar hur det är att komma ut inom idrottsvärlden. Foto: Foto: Privat.

Fotbollsspelaren Amanda Jolin: Bindeln backar upp den som är gay

4:38 min

Amanda Jolin från Karlskrona gick länge och gruvade sig för att komma ut som som gay inför sina lagkamrater. När hon väl gjorde det var det inte alls någon stor grej.

I veckan har vi rapporterat om fotbollslag som tar på sig den regnbågsfärgade kaptensbindeln för att visa sitt stöd för HBTQ-personer inom idrottsvärden. 

"Det är stort"
Fotbollsspelaren och före detta forwarden i Karlskrona FF, Amanda Jolin från Karlskrona är en av dem som uppskattar den här typen av statements.  

– De backar upp den som är lesbisk eller gay och ger dem stöd. För mig är det stort och gör mig glad, säger hon. 

Blev förvånad
Hon har själv berättat för sina lagkamrater att hon är gay och blev då nästan förvånad över att hon togs emot med så öppna armar. 

– Jag ville att alla lagkamrater skulle känna mig. Om jag inte hade berättat att jag gillar tjejer så hade de inte vetat vem jag var fullt ut, säger hon. 

Skillnad mellan lag
Hon tror dock att det kan finnas vissa skillnader mellan tjej- och killag när det gäller HBTQ-frågor och tolerans. 

– Kanske finns det större öppenhet bland tjejer än killar i idrottssammanhang, säger hon. 

Amanda Jolin känner flera som inte vågar komma ut inför sina lagkamrater. Dem försöker hon peppa att visa sin läggning öppet. 

– Hon som jag har ett förhållande med just nu till exempel. Vi träffades nämligen genom idrotten, berättar Amanda Jolin. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista