Två glada kvinnor står framför en banner med orden "1000 sommarjobb" på.
Ewa Strömsten och Felicia Ek-Jonasson är båda glada över den nya satsningen. Foto: Sofia Månsdotter/Sveriges Radio Foto: Sofia Månsdotter/Sveriges Radio

Startskott har gått för 1000 sommarjobb

3:34 min

Karlskrona kommun öppnar i dag en ny portal på internet som ska göra det enklare för ungdomar att söka sommarjobb.

– Tusen sommarjobb är tusen möjligheter. Vi har gått igenom alla befattningar som vi har när det gäller sommarvikariat och har kommit fram till att vi söker drygt tusen sommarjobbare, säger Eva Strömsten, HR-chef på Karlskrona kommun.

Utmärkt tillfälle att komma in
Det rör sig om femton olika jobbkategorier, till exempel inom vård, omsorg, kök och parkarbete. Olika jobb kräver olika utbildningsnivåer, men drygt 700 stycken ska vara sökbara med enbart gymnasiekompetens.

– Vi söker dessutom 300 feriearbetare. Det här är alldeles utmärkt tillfälle för ungdomar att komma in på arbetsmarknaden och pröva på att jobba, säger Eva Strömsten.

En av dem som fått jobb genom kommunens feriearbete är Felicia Ek-Jonasson. Hon började som feriearbetande vårdbiträde för två år sedan, men lagom till studenten förra året blev hon uppringd och erbjuden ett sommarjobb.

"Det är så enkelt"
– Därefter har det bara fortsatt, jag har fått förlängda timvikariat och liknande, det rullar på. Jag tycker det här är jättebra, det är en väldigt enkel väg in, det är enkelt att söka och man behöver inte ha speciella utbildningar, säger Felicia Ek-Jonasson.

Sommarjobben finns samlade på kommunens hemsida. Det går att söka fram till slutet på mars. Feriearbetena kommer dock inte att bli sökbara förrän 15 februari.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista