Roger Fredriksson står mitt i Ronneby stadshus atrium.
Kommunalrådet Roger Fredriksson har inte fått några signaler på att någon jihadist har återvänt till kommunen, men om det är för att polisen håller tyst kan han inte veta. Foto: Malin Taipale/Sveriges Radio

Ronneby kommun vill ha information om jihadister

1:39 min

Ronneby kommun ställer sig bakom kravet på att polisen måste bli bättre på att informera om återvändande jihaidster.

Det är Mona Sahlin, nationell samordnare mot våldsbejakande extremism som i Ekots sändningar varnat för konsekvenserna av att kommunerna inte får information om hemvändande jihadister.

Flera risker
Ronnebys kommunalråd Roger Fredriksson (M) tycker att Sahlin har rätt och ser risker med att informationen stannar hos polisen.

 – Får vi ingen återkoppling de gånger vi lämnat tips till polisen, finns det en risk att vi på sikt slutar att anmäla, säger Fredriksson som också varnar för att kommuner höjer en allmän beredskap istället för där det verkligen behövs.

Rekryterar
Roger Fredriksson säger vidare att han kan förstå att polisen ibland håller tyst av rädsla för att någon inom kommunen ska läcka informationen. Men det skulle enligt kommunalrådet gå att undvika med förändrade rutiner eller rent av lagstiftning.

I Morgonens eko-sändningar varnade också Mona Sahlin för att rekryteringen till extrema grupper underlättas ifall kommunerna inte får veta att en jihadist återvänt.

Hög ambition
Polisen håller inte med om kritiken utan menar att ambitionsnivån är hög vad gäller information, men att sekretessen ibland ställer till problem. Hos Ronneby kommun har man inte fått signaler på att någon återvänt från en terrorresa, men samtidigt kan man inte veta om så är fallet.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista