En kvinna sitter på en parkbänk och har en barnvagn framför sig. Foto: Hasse Holmberg/TT
Föräldraförsäkringens föråldrade regler gör det svårt framförallt för unga kvinnor att starta egna företag, menar Magnus N:son Engelbäck hos organisationen Företagarna. Foto: Hasse Holmberg/TT

Företagarna positiva till ny föräldraförsäkring

0:36 min

Nu ska föräldraförsäkringen bli modernare, och det är något som landets egenföretagare är glada över.

I dag tillsätter regeringen en speciell utredning av föräldraförsäkringen där just villkoren för företagare står i fokus.

Som det ser ut i dag är det svårare för egenföretagare att ta ut någon föräldraledighet eftersom reglerna när det gäller sjuklönegrundad inkomst är strängare för företagare än för anställda. Därför är Magnus N:son Engelbäck, regionschef för Företagarna syd, positiv till utredningen.

– Man har helt andra förutsättningar som företagare att vara föräldraledig. Vi ser det som ett hinder för tillväxten, det finns de som väljer att inte skaffa barn och ännu fler som väljer att inte starta företag eftersom man inte har samma förutsättningar, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista