Per Björklund (SD) döms för medhjälp till bokföringsbrott

1:32 min

Per Björklund från Karlskrona som tidigare tillhörde Sverigedemokraternas topp och var ekonomichef i partiet dömdes idag vid Södertörns tingsrätt i Huddinge.

Han dömdes för medhjälp till bokföringsbrott men friades från misstankarna om medhjälp till grovt skattebrott.

Per Björklunds advokat Christer Holmqvist säger att han inte är förvånad över domen:

– Den är ganska väntad, tycker jag.

Per Björklund fick villkorlig dom med samhällstjänst 120 timmar. Om fängelse i stället hade valts som påföljd skulle det blivit fängelse i fyra månader.

Christer Holmqvist har ännu inte haft någon kontakt med sin klient och vill avvakta att uttala sig om domen kommer att överklagas och invänta och se om åklagaren går vidare.

Per Björklund har tidigare erkänt medhjälp till bokföringsbrott.

Martin Kinnunen, riksdagsledamot och tidigare partisekreterare för Sverigedemokraterna, friades från misstankarna om grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott. Åklagaren hade yrkat på 18 månaders fängelse.

Bakgrunden är att det fördes över pengar mellan Sverigedemokraternas olika bolag utan korrekt bokföring och det betalades ingen skatt. Enligt åklagaren riskerade staten att gå miste om skatteintäkter på omkring en miljon kronor.

Och om åklagare Jakob Holmberg kommer att överklaga kan han inte svara på idag:

– Man har enligt lag tre veckor på sig så den frågan lär jag inte kunna lämna besked om förrän om tre veckor när tiden går ut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista