Pojke vaccineras mot svininfluensan
Kritiker menar att det är omöjligt att veta vilka kostnader de som drabbades av narkolepsi, kan koma att ha under ett helt liv. Foto: TOBIAS RÖSTLUND / TT

Ersättningstak för drabbade av narkolepsi sågas

6:18 min

Staten tar inte sitt ansvar då man sätter ett tak för ersättningen till alla de som drabbats av narkolepsi i samband med att man vaccinerades mot svininfluensan. Det menar Herman Afzelius pappa till 15-årige Arvid som drabbades av den livslånga sjukdomen.

En ny lag ska ge dem som drabbats av narkolepsi efter att ha vaccinerats mot svininfluensa upp till tio miljoner kronor i ersättning av staten och Läkemedelsförsäkringen. Men knappt hann lagen presenteras förrän kritiken kom.

– Vi är där vi hela tiden har varit, för med ett tak vill staten inte ta hela ansvaret, säger Herman Afzelius.

Enligt Herman är det omöjligt att säga vad all hjälp till hans Arvid kommer att kosta och därför går det heller inte att sätta ett tak på tio miljoner kronor.

– Det finns inte en chans att jag skriver på det här och sedan inte har någon möjlighet att kräva ytterligare hjälp, inte en chans!

Cirka 450 fall av narkolepsi misstänks ha orsakats av influensavaccinet Pandemrix i Sverige.


Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista