En man står och jublar. Foto: Annika Nilsson/Sveriges Radio
1 av 4
KHK:s tränare Pelle Hånberg är jublande glad efter prisregnet över föreningen. Foto: Annika Nilsson/Sveriges Radio
Mattias Granlund, KHK, Karlskrona HK
2 av 4
Mattias Granlund, KHK, är riktigt glad efter säkrad SHL-plats. Foto: Oscar Anderberg
Delar av Sölvesborg Firehawks. Foto: Mikael Eriksson/Sveriges Radio
3 av 4
Kevin Trudel, Filip Lennartsson, Kim Hällsten, Matt Spillman, Karl Knutsson och Zach Manley är några av de spelare som här är redo för match mot Leksand. Foto: Mikael Eriksson/Sveriges Radio
HIF Karlskrona i guldhattar under firandet.
4 av 4
HIF Karlskrona i guldhattar under firandet. Foto: Oscar Anderberg
Karlskrona hockeyklubb - mest prisat på galan

KHK firar med tårta efter prisregnet på Idrottsgalan

3:06 min

Karlskrona Hockeyklubbs avancemang till landets högsta serie, SHL. Den bedriften gör laget till Årets lag i Blekinge 2015.

– Det är jättekul för alla som jobbar i föreningen, både anställda och volontärer. Det ger råg i ryggen att bli årets lag. Det här får vi fira med tårta på måndag, säger KHK:s tränare Pelle Hånberg.

Det var Karlskrona hockeyklubb som kammade hem flest priser på Blekinge idrottsgala. Årets lag fick föreningen för sitt avancemang till SHL. Klubben belönas även med Sydöstrans guldmedalj för årets prestation. Pelle Hånberg, som korades till Årets tränare, är inte helt överraskad.

– Det är ett speciellt år där en förening når landets högsta serie i svensk hockey. Det är en väldigt stor bedrift i ett län där man aldrig haft ett lag där uppe, säger han.

Handbollsbedrifter
Det var fler föreningar som prisades inför de cirka 500 gästerna. HIF Karlskrona fick ta emot priset för Årets ögonblick för när laget förra året lyckades ta sig till Elitserien i handboll.

HIF-spelaren Johannes Sandgren fick priset som årets manliga idrottare. Årets kvinnliga idrottare blev orienteraren och VM-guldmedaljören Nadiya Volynska, Orion. KA2 IF utsågs till årets ungdomsförening.

"Ger bränsle"
Motivering när Karlskrona hockeyklubb utsågs till Årets lag handlade om att KHK var underdogs som växte under hela säsongen. En god lagsammanhållning gjorde att laget levererade och slutade tvåa i serien och sen, efter en prestigefull finalserie, var KHK klara för SHL.

Väl i SHL har det varit motigt hittills.

Kan priserna på Idrottsgalan ge laget extra energi på sluttampen?

– Det tror jag absolut. Kan vi hålla oss kvar i SHL så är det vårt SM-guld. All uppmuntran vi kan få ger bränsle till det vi håller på med, säger Pelle Hånberg.

Firehawks och integration 

Årets ungdomsledare är Robert Håkansson, Olofströms IF, för bland annat hans arbete för integration.

Årets idrottsledare är Kalle Knutsson i Sölvesborg Firehawks, som spelade SM-final i baseboll. Han var med att bilda klubben på 1980-talet och har också varit förbundskapten.

Allhallen i Holmsjö får Region Blekinges pris som god ambassadör.

Juryns hederspris tilldelas Britta Johansson i Ronnebyflickorna, en förening som hon startade på 1960-talet och där hon fortfarande är aktiv.

BLT delar årligen ut Årets komet. Denna gång är det Mjällby AIF:s 18-åring Adi Terzic som får det.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista