Ali AsgharYazdani
Ali vill inte att hela hans ansikte syns eftersom han är rädd för personer i sitt hemland. Foto: Stina Linde/Sveriges Radio.

Ali, 16, vill att Blekinges politiker ska ändra lagen

Ovissheten om att få träffa sin familj igen skapar ofta trauman för ensamkommande barn. Nu undrar Ali Asghar,16, om Blekinges politiker är beredda att verka för att ändra lagen.

Det jag känner går inte att beskriva. Hur skulle era barn reagera om de inte visste om de nånsin skulle få se er igen?

Det är frågan som flyktingpojken Ali Asghar Yazdani nu vill ställa till Blekinges riksdagspolitiker.  

Ali Asghar Yazdani kom till Sverige i höstas. 16-åringens mamma, två yngre bröder och en lillasyster är flyktingar i Iran.

– Vi tillhör en mongolisk minoritet från Afghanistan, Haraza, som talibanerna gärna skär halsen av om de kommer åt, säger han.

Nu riskerar familjen att bli deporterad tillbaka till Afghanistan av den iranska polisen, vilket var vad som hände Ali själv. Det var därför han flydde hit till Sverige.

Gråter
Ali pratar med sin mamma i telefon varje dag. Familjens utsatta situation får honom att känna enorm stress. Han drömmer mardrömmar om hur familjen har det. Och han stänger ofta in sig på sitt rum på förläggningen i Fur och gråter. 

Ali sätter allt sitt hopp till den svenska asylprocessen. Får han asyl och det sker innan hans 18-årsdag så får familjen automatiskt komma till Sverige, det säger lagen. Men i takt med att flyktingströmmen har ökat har handläggningstiderna blivit längre och därmed blir situationen allt mer osäker för barn som Ali.

När barnet har fyllt 18 år mister det enligt svensk lag rätten att återförenas med föräldrarna i Sverige.

Politikerna mot väggen
Ali och flera andra barn vi möter på asylboendet i Fur undrar om de svenska riksdagspolitikerna förstår barnens utsatta situation. Om de gör det vill de veta vad de vill göra för att förbättra läget.

Riksdagsledamoten Magnus Manhammar (S) säger att han förstår att det känns hemskt att inte veta om man får träffa sin familj igen. 

– Handläggningstiderna måste kortas ner. Asylprocessen blir rättsosäker, säger han. 

Vad gör du som politiker åt det då?

– De här frågorna diskuteras varje dag och det kommer propositioner under våren. 

Annicka Engblom (M) tycker också att lösningen ligger i kortare ansökningstider. 

– Nu minskar trycket och förhoppningsvis går det snabbare framöver. Fall som Alis ska prioriteras, säger hon. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista