Flykten till Sverige tog 45 dagar för 13-åringen Jawiel Yagobi.
Flykten till Sverige tog 45 dagar för 13-åringen Jawiel Yagobi. Foto: Henrik Olsson/ Sveriges Radio.

Jawiel, 13, lurade döden två gånger under helvetesflykten

11 min

Jawiel är bara 13 år men har redan tvingats lura döden två gånger. På sin flykt från Afghanistan blev han både attackerad av rånare och höll på att drunkna på Medelhavet. 

Jawiel Yagobi har varit med om saker som de flesta av oss aldrig har varit i närheten av, inte ens i våra värsta mardrömmar. Det började hemma i Afghanistan där talibanerna höll Ghazni-provinsen i ett järngrepp.

Jawiels mamma och pappa var desperata. De vägde terrorn som talibanerna utsatte familjen för i den ena vågskålen - och faran de skulle utsätta Jawid för om de sände iväg honom med flyktingsmugglare - i andra vågskålen.

Ingen skola, ingen säkerhet
Men hur farlig flykten än skulle bli, så vägde flyktalternativet över.

– Talibanerna har förstört hela samhället. Det finns ingen säkerhet och ingen skola att gå till. De kidnappar barn i min ålder och tränar dem att bli självmordsbombare, säger Jawiel.  

I september förra året satte hans föräldrar honom på smugglarnas buss och Pakistan var första stoppet. Med sig hade Jawiel en väska med lite kläder

– Mammas sista ord var "du är stor, ta hand om dig", berättar han. 

Sov i container
När Jawiel vinkade adjö till sin mamma visste han att resan skulle bli lång, men inte att han bokstavligt talat reste rakt mot helvetets glappande käftar. 

På gränsen mellan Iran och Pakistan hade smugglarna tryckt in Jawiel och de andra i gruppen i en container där de skulle sova. Själva åkte de iväg på ett bröllop, sa de.

Men bara fem minuter efter att de lämnat containern stormade fyra män med kalasjnikov in.

– De skrek att de var poliser, men hade inga uniformer. De pekade på oss med gevären och tog ifrån oss våra tillhörigheter, berättar Jawiel. 

Rånare attackerade
Plötsligt skrek en av flyktingarna att männen inte var poliser, utan rånare. Han hade handen full med grus och kastade gruset rätt i ögonen på en av rånarna. Och då bröt helvetet ut. Skottsalvorna var öronbedövande. 

– Någon skrek "fly" - och vi sprang så fort vi kunde. Åtta av oss kom ur rånarnas klor. Jag hade tur. Hur det gick för resten vet jag inte, säger Jawiel.

En av dem som Jawid flydde med hade lyckats gömma sin telefon. Han kontaktade smugglarna igen och Jawiel glömmer aldrig ilskan när smugglarna kom tillbaka. 

– En av smugglarna fick ett rejält kok stryk. Han bad om ursäkt och sa åt oss att sätta sig i en skåpbil utan rutor på sidorna.

Sparkad av polis
Nu gick resan gick in i Turkiet. Jawiel kune för första gången slappna av lite,  ovetande om att han snart skulle ta nästa kliv rakt emot helvetets gap.

– Allt var klart. Vi skulle precis sätta gummibåten i vattnet när den turkiska polisen tog oss. De slog oss. En poliskänga träffade mitt ben och jag fick svårt att gå, berättar 13-åringen. 

Det första försöket att illegalt ta sig från Turkiet till Grekland fick alltså ett brutalt slut. Med värkande lemmar skickades Jawiel och resten av gruppen till ett flyktingläger i Turkiet. Men där stannade de inte länge - det var snart dags att göra ett andra försök att ta sig vidare till Grekland.

Läckte
Det var ganska hård sjö när gummibåten skulle i , så Jawiel och resten av gruppen tvekade. Då började smugglarna att vifta med pistoler - resenärerna tvingades brutalt ner i båten.

Smugglarna pekade och gestikulerade: Familjerna med små barn skulle sitta i mitten och de andra runt om. 75 människor satt i en båt som var gjord för knappt hälften så många. 

Resan över till Grekland - den som kallas för Dödens hav - den glömmer aldrig Jawiel.

– Precis när vi såg land kände jag att vatten strömmade in genom hål i gummibåtens skrov och vi började sjunka. Jag kastade mig i det kalla vattnet och trodde att jag skulle dö. Jag kan inte simma, berättar han. 

Kravlade sig upp
Jawiel kunde inte fatta att han fortfarande andades när han utmattad och skakande kravlade sig upp på stranden. Nu var han på grekisk mark, helt utpumpad, och han hade lurat döden ännu en gång.

Det är nu fyra månader sen Jawid gjorde den fruktansvärda resan. En resa han aldrig kommer att glömma, säger han och tittar ner i sin kopp med rykande hett te. Och trots att han själv är i säkerhet finns oron kvar. 

– Jag är mycket orolig för mina föräldrar för hemma i Ghazni är allt uppochner, säger han. 


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista