David Gullbing ser fram emot mer hållbara skoldatorer.
David Gullbing ser fram emot mer hållbara skoldatorer. Foto: Monika Titor/Sveriges radio

Dåliga datorer på gymnasiet

Elev: Det tog fem månader att laga min skoldator.
3:08 min

Elevdatorer kostar hälften av vad skolpersonalens datorer kostar. De tål inte att fraktas mellan skolan och hemmet eftersom de lätt går sönder.

– Jag har haft problem, nätverkskort lade av och min ljudport gick sönder och när jag lämnade in den tog det fem månader innan jag fick tillbaka den. Jag fick ingen lånedator. Det är inte en hållbar lösning, säger David Gullbing som går Ekonomi 2 A på Af Chapman gymnasiet i Karlskrona:

Elevdatorerna kostar hälften
Karlskrona kommun har upphandlar datorer till skolpersonalen. De kostar runt 8 000 kronor styck, garanteras hålla i tre år och servas på plats.

Men elevernas datorer köper skolorna in själva. De kostar ungefär 4 000, alltså hälften av vad lärarnas datorer kostar. Och de håller inte för stötar och går lättare sönder.

När det händer skickas de iväg på lagning, någonting som inte ska ta mer än en vecka men som i praktiken kan dröja mycket, mycket längre. 

– Vi försöker hitta bästa möjliga modell, sen finns det begränsningar i hur mycket de får kosta naturligtvis och ibland strular det, de går sönder, säger Leif Petersson, rektor på Af Chapman gymnasiet i Karlskrona.

Men har inte eleverna samma rätt som skolpersonalen att ha en dator som fungerar?

– Jovisst men om vi säger att vi har 650 elever och ett tiotal datorer går sönder på mer än ett halvår så är ju inte det så hemskt mycket, säger Leif Petersson.

Byter datorer till hösten
Men Kenny Bohlin som är utbildningsplanerare på skolan och också den som eleverna lämnar in sina datorer till då de slutat fungera har redan börjat fundera på en annan lösning. Chromebook, datorer utan program, där eleverna jobbar online.

– De är mer driftsäkra, tål mer stötar och är mer byggda för hur eleverna använder dem. Vi hoppas kunna ha dem till höstterminen, säger Kenneth Bohlin.

Tre gymnasier
Det är inte bara af Chapman gymnasiet som har haft problem med sina elevdatorer.  Ehrensvärdska gymnasiet och Fischerströmska gymnasiet i Karlskrona har också köpt in samma slags datorer till eleverna och har haft liknade problem med skärmar och hårddiskar.

– Vi planerar alltid sådant ihop, så det kommer att bli Chromebooks på alla tre skolorna, säger Kenneth Bohlin.

David Gullbing elev på af Chapman välkomnar skolans beslut att gå över till datorer som tål att fraktas fram och tillbaka mellan skolan och hemmet.

– 90 procent av undervisningen kräver en dator. Det är klart man ska ha bra datorer, säger David Gullbing elev på af Chapman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".