Läkaren Hannes Kohnke vid sitt skrivbord.
Allmänläkaren Hannes Kohnke vill veta om det är valiligare med besök på akuten efter att man fått träffa flera olika läkare. Foto: Mikael Eriksson/Sveriges Radio

Fler läkare - oftare på akuten?

4:45 min

En ny studie vill ta reda på om man oftare hamnar på akuten då man fått träffa många olika läkare inom primärvården.

I studien ska man titta närmare på alla som fått träffa en läkare på någon av länets vårdcentraler två gånger per år någon gång mellan åren 2012 och 2014.

Frustration
Det för att ta reda på om det är vanligare om man söker akut sjukvård efter att ha träffat flera olika läkare.

– Inom primärvården får man ofta höra om en frustration över att träffa olika läkare, berättar allmänläkaren Hannes Kohnke.

Tvärtom
Tidigare studier på området visar att det är viktigt med kontinuitet när det gäller läkare, men här i Sverige har det inte gjorts någon studie sedan början av 80-talet.

– Det här får ses som ett första steg för att hitta ett samband, det kan ju rent av vara så att det är bra att få träffa många läkare efter som det skulle kunna vara ett tecken på att man snabbt fått hjälp, men det vet vi som sagt inte.

Hannes Kohnke räknar med att ha ett resultat från sin studie klart innan sommarlovet.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista