Svenska damlandslaget i värja siktar mot OS i Rio 2016. frv: Sanne Gars., Emma Wenne, Johanna Bergdahl och Kinka Barvestad.
Svenska damlandslaget i värja siktar mot OS i Rio 2016. frv: Sanne Gars., Emma Wenne, Johanna Bergdahl och Kinka Barvestad. Foto: ANDERS WIKLUND / TT

Karlskronafäktaren Sanne Gars med stormsteg mot OS

3:00 min

Ikväll åker fäktaren Sanne Gars från Karlskrona tillsammans med damlandslaget till Buenos Aires. Det är dags för den sista och avgörande kvaltävlingen inför OS.

Pressen är stor. Det är nämligen antingen guld eller silver i kvalet som krävs för Karlskronafäktaren och hennes lag för att de ska bli klara för OS i Rio de Janeiro i sommar. 

– Det är en tuff utmaning. Det är på samma gång nervöst och skönt att det äntligen ska bli av, säger hon.  

Säsongen som gått har laget inte riktigt skrapat ihop de poäng som krävs. 

– Vi ligger lite efter de andra lagen eftersom vi misslyckades på en viktig tävling. Annars tycker jag säsongen har sett bra ut säger hon. 

Sanne Gars har siktat mot OS ända sedan hon började fäktas när hon var tolv. 

– Men det blev ju mer verkligt när jag kom med i Sveriges Olympiska Kommitténs topp- och talangprogram och vi började med lagsatsningen för fyra år sedan, säger 27-åringen. 

Kommer ni vidare till OS?

– Vi har kapaciteten. Det är fullt möjligt att vi kvalar in även om det är en stor utmaning. 

Hur laddar du?

– Jag stänger ofta in mig i mig själv och kan nog se lite sur ut. Det är då jag kommer i rätt stämning. 


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista