Max Martin. Foto: John Shearer/TT
Max Martin. Foto: John Shearer/TT Foto: John Shearer/TT

Polarpriset till Max Martin

Polarpriset tilldelas låtskrivaren och producenten Max Martin. Han är den förste svensk som får det i populärmusikklassen.

Se de tidigare vinnarna här

Den svenske låtskrivaren och producenten Max Martin och den italienska sopranen Cecilia Bartoli får årets Polarpris. Juryn överraskar genom att för första gången ge priset till en låtskrivare.

– Tack så mycket, det är en ära. Vi ses i Stockholm i juni, sade Max Martin i en videohälsning efter offentliggörandet. 

Max Martin blir också den förste svensken att få priset i populärmusikklassen.

Med sitt öra för sångmelodier, sin musikaliska precision och hantverksskicklighet, har han förädlat och utvecklat den globala populärmusiken

skriver juryn i sin motivering.

Vidgat urval
Med Martin som pristagare utvidgar juryn sitt urvalsfält i populärmusikklassen till att omfatta inte enbart artister utan också låtskrivare och producenter. Det är dessutom en yrkesperson som i allra högsta grad är i ropet när han får priset.

Max Martin fick sitt internationella genombrott som låtskrivare 1999 med Britney Spears debutsingel "Baby one more time". Sedan dess har han på ett exempellöst sätt lyckats behålla sin position som en av världens mest framgångsrika låtskrivare.

Internationella hits
Han har skapat internationella superhits åt bland andra Katy Perry, Maroon 5 och Taylor Swift. Med låten "Can't feel my face" - som han skrev tillsammans med Ali Payami, Savan Kotecha, Abel Tesfaye och Peter Svensson till den kanadensiske artisten The Weeknd - fick han i augusti förra året sin 21:a förstaplacering på den amerikanska Billboard-listan.

Bara den tidigare Polarpristagaren Paul McCartney och John Lennon har noterat fler Billboard-ettor. Som en jämförelse hade Abba en Billboard-etta.

Låg profil
Max Martin föddes 1971 som Martin Sandberg i Stenhamra på Ekerö utanför Stockholm. Medialt har han konsekvent hållit en mycket låg profil. I en unik intervju i Sveriges Radios P4 lovsjöng han i somras den kommunala musikskolan som han framhöll som sin väg in i musiken. Han började spela valthorn men gick snart över till trummor och keyboard. Mitt under studierna på Stockholmsskolan Södra Latins musiklinje hoppade han av för att i stället börja som praktikant hos Denniz Pop.

Lärling hos Denniz Pop
Låtskrivaren och musikproducenten Denniz Pop tog den unge Max Martin under sina vingar i Cheiron-studion som låg vid Fridhemsplan i Stockholm. Max Martin blev något av en lärling och det förhållningssättet har han burit med sig genom karriären.

2006 gav Max Martin den då 21-årige hårdrockaren Johan Schuster en praktikplats i sin studio. Schuster fostrades enligt Denniz Pops modell, fick artistnamnet Shellback och är i dag Max Martins parhäst. De ingår som en del i producentkollektivet Wolf Cousins och har tillsammans bland annat skrivit Taylor Swifts hit "Shake it off". Inför den amerikanska Grammygalan som äger rum på måndag är Max Martin sexfaldigt nominerad.

Unga förmågor
Med sin sällsynt skarpa blick för talang har Max Martin, som bor i Los Angeles, knutit flera unga förmågor till sig. På så vis har han kontinuerligt vitaliserat och återuppfunnit sig själv. När Max Martin utnämndes till Årets svensk i världen 2015 berättade han i en intervju att lagarbete är en starkt bidragande orsak till hans framgångar.

Tre oktaver
Den italienska mezzosopranen Cecilia Bartoli, som även hon är Grammy-nominerad i år, får priset för sin förmåga att utveckla sången som konstart. Polarprisjuryn framhåller hennes "röstomfång på tre oktaver och en unik inlevelseförmåga och uttrycksfullhet. Inom operamusiken är hon lika framgångsrik som Max Martin är inom sitt fält.

– Vilken fantastisk överraskning. Jag är djupt hedrad. Det här fantastiska priset handlar om passion för bra musik utan gränser, säger Bartoli i en videohälsning.

Lyssna på Musikdokumentär om Max Martin här.

Polarpriset

Instiftades 1989 av Stikkan Anderson och är namngivet efter hans skivbolag Polar Music. Priset ges "för betydande insats inom musik och/eller musikalisk aktivitet". Prissumman är på 1 miljon kronor. Oftast utses två pristagare per år.

2013: Youssou N'Dour och Kaija Saariaho

2012: Paul Simon och Yo-Yo Ma

2011: Patti Smith Kronos Quartet

2010: Björk och Ennio Morricone

2009: Peter Gabriel och José Antonio Abreu

2008: Pink Floyd och Renée Fleming

2007: Sonny Rollins och Steve Reich

2006: Led Zeppelin och Valerij Gergijev

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista