Varför är det så svårt att låta bli att trycka på knappar? Foto: Matilda Ljungkvist/SR
Varför är det så svårt att låta bli att trycka på knappar? Foto: Matilda Ljungkvist/SR Foto: Matilda Ljungkvist

Veckans varfördådå: Varför vill vi trycka på knappar?

"Konflikt mellan impuls och konsekvens"
3:42 min

Impulser att trycka på knappar, kasta telefonen i sjön eller ta steget ut från hög höjd. Varför får vi svindlande impulser?

Många känner kanske igen känslan av att få en impuls att göra något man vet att man inte borde. Man är väl aldrig så sugen på att trycka på en knapp om den kommer med texten "Tryck inte".
Och varför får vi ibland obehagliga impulser som känns svåra att stå emot?

Filip Bergkvist är docent i experimentell neurologi på Sahlgrenska Universitetssjukhuset och menar att det är en naturlig reaktion i hjärnan:

– Allt tyder på att vi har två system som levererar tankar. Ett äldre och djupare och det systemet är väldigt spontant och hittar på alla möjliga tankar hela tiden. Problemet är att i det andra systemet finns det kritiska tänkandet och det blir då en konflikt mellan de båda, säger Filip Bergkvist. 

Dessa impulser som de flesta har dagligen ska inte blandas ihop med diagnostiserad OCD, det vill säga tvångstankar:

– Nej det här är helt enkelt så hjärnan funkar. Och det är ju oftast helt rimliga tankar det är bara det att de bryter mot våra normer och vi vet att de är fel. 

"Belönar förmågan att se mönster"

– Hjärnan funkar faktiskt så att den belönar vår förmågan att se ett handlingsmönster. Du ser alltså en knapp och när du tänker att du ska trycka på den utlöser det ett belöningssystem i hjärnan som belönar dig för att du såg det mönstret, berättar Filip Bergkvist. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".