Smittskyddsläkare Bengt Wittesjö vid sitt skrivbord.
Smittskyddsläkare Bengt Wittesjö ser stora problem framför sig om bakterien skulle sprida sig till Svensk sjukvård. Foto: Mikael Eriksson/Sveriges Radio

Superresistent bakterie oroar sjukvården

"Ett skräckscenario"
2:08 min

Nyheten om att bakterier resistenta mot all antibiotika upptäckts i Sverige oroar Blekinges smittskyddsläkare Bengt Wittesjö. 

Den resistenta bakterien har hittats hos två personer i Sverige och Bengt Wittesjö ser framför allt ett skräckscenario framför sig.

– Om den skulle sprida sig inom sjukvården skulle den ställa till mycket stora problem.

Bakterien konstaterades första gången i Kina strax före jul och ska man resa i området har smittskyddsläkaren några råd.

– Man ska inte avstå från att resa, men man ska försöka skydda sig så mycket man kan och exempelvis ha handsprit med sig som man använder före och efter maten.

En person som bär på den här typen av bakterier är ofta inte sjuk, men om man söker sjukvård och bakterien skulle sprida sig till personer med nedsatt immunförsvar blir problemen mycket allvarliga.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".