Helene Frykler Foto: Kustbevakningen
Helene Frykler, personal- och ekonomidirektör vid Kustbevakningen, räknar med många sökande. Foto: Kustbevakningen

Kustbevakningen storsatsar på utbildning

"Det känns fantastiskt bra"
3:07 min

I december rapporterade P4 Blekinge om den stora personalbristen inom Kustbevakningen. Nu storsatsar myndigheten och antar dubbla aspirantklasser under 2016. 

Kustbevakningen har fått extra pengar och till våren tas 48 nya aspiranter in.

Helene Frykler, personal- och ekonomidirektör vid Kustbevakningen, räknar med många sökande och bland annat har kraven ändrats lite för att förbättra mångfald och jämställdhet:

– Till exempel har vi ändrat kraven för sjömanskap. Vi sänker kraven för sjömansskap och kommer istället att ge individuell utbildning.

Och hon räknar med många sökande med tanke på hur många som sökte i höstas:

– Vi tog in 28 aspiranter och det var över 300 sökande.

I slutet av 2015 larmade facket TULL-kust om den stora personalbristen inom Kustbevakningen. Ungefär 40 tjänster på kuststationerna är lediga. Varken  2009, 2010 eller 2014 tog Kustbevakningen in någon ny personal på grund av pengabrist.

Totalt 48 personer kommer att rekryteras till de två klasserna och målet är att den operativa verksamheten ska vara fullt bemannad senast i slutet av 2018.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".