Biblioteket Olofström. Foto: Carina Melin/Sveriges Radio
Biblioteket i Olofström är det stadsbibliotek som har öppet minst, 41 timmar i veckan. Foto: Carina Melin/Sveriges Radio

Biblioteken i Blekinge näst sämst på öppettider

3:49 min

Blekinges bibliotek har öppet för sällan, enligt en ny kartläggning från Kungliga biblioteket. I snitt har biblioteken öppet 19 timmar i veckan. Det enda länet som har ett sämre snitt är Kronoberg.

Dock ligger Blekinge på tredje plats när det gäller hur nära till biblioteken medborgarna har.

– Blekinge har en fördel, och det är att det inte är så långt mellan biblioteken. Det är större chans att du kan ta dig till ett bibliotek, men när du väl kommer dit är det inte säkert att de har öppet. Så det gäller att passa tiden, säger Cecilia Ranemo, utredare på Kungliga Biblioteket i Stockholm.

Barnfamiljer drabbas

Kartläggningen visar att bara vart fjärde bibliotek i Sverige har öppet 40 timmar i veckan eller mer. I Blekinge har alla stadsbibliotek öppet över 40 timmar i veckan, men när det gäller de mindre biblioteken, utanför huvudorten, är bilden en annan. De flesta har inte öppet mer än tre dagar i veckan. I Ronneby är till exempel stadsbiblioteket det enda som har öppet på helger. Och det är inte bra, menar Cecilia Ranemo.

– Vi tycker att man bör ha mer öppet på helger för att majoriteten av de som arbetar har ledigt då. Framförallt tänker jag på föräldrar och barn som i veckorna inte har tid.

Anneli Mattsson är bibliotekarie i Ronneby, och hon tycker att statistiken i kartläggningen är lite missvisande.

– De jämför väldigt små byar med storstäder. Vi har till exempel en by här i Ronneby med under 400 invånare. Det är inte rimligt att ha öppet 40 timmar i veckan i ett så liten by.

Men skulle ni inte vilja ha öppet mer där också?

– Naturligtvis vill vi ha mer öppet, men det blir också en personal- och kostnadsfråga. Mer personal kostar mer och som det ser ut nu har vi den fördelning av personal som vi reder, säger Anneli Mattsson.

Therese Emilsson, bibliotekschef i Ronneby, menar också att även om tillgängligheten på plats kanske inte är helt hundra, så utvecklas den digitala tillgängligheten hela tiden.

– Många är digitala idag. Man vill låna om eller kanske titta i katalog, och den servicen har vi dygnet runt.

Men då har man inte tillgång till själva biblioteket?

– Nej, men har man självservice kan man komma in med sitt kort. Det har vi inte just här i Ronneby, men det är ingen omöjlighet att vi utvecklar det i framtiden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista