Ottilia Serrestam-Hansen, Sofia
1 av 2
Systrarna Sofia och Maria Serrestam med sina barn Ottilia Serrestam-Hansen, Julian Serrestam-Hansen och Astrid Serrestam, gillar inte utvecklingen med allt större barngrupper i förskolan. Foto: Sarah Rätzer
Förskolläraren Louise Alfredsson står med armarna i korss framför en grupp förskolebarn som leker.
2 av 2
Förskolläraren Louise Alfredsson tycker att kommunen måste börja agera och inte bara lova att minska barngrupperna på förskolorna. Foto: Sarah Rätzer

Barngrupperna på Karlskronas förskolor blir allt större

"Det är ramaskri, man ligger redan på bristningsgränsen"
4:55 min

Trots att Karlskrona kommun i flera år haft som som mål att minska barngrupperna i förskolan, har de bara blivit större.

I januari var det 116 fler barn i Karlskronas förskolor än för ett år sedan. Ökningen motsvarar fem hela avdelningar som nu har fördelats på Karlskronas alla förskolor.

Ramaskri
Louise Alfredsson är förskollärare på Ryttarlidens förskola i Nättraby och fackligt ombud, och hon märker tydligt det ökade trycket bland sina kollegor i hela Karlskrona kommun.

– Det är ramaskri, man ligger redan på bristningsgränsen idag för att orka med och om det blir ännu mer så orkar vi inte, säger hon.

Fler barn än väntat
Orsaken till att barngrupperna har ökat är att det har flyttat in fler barn i förskoleåldern till Karlskrona än vad kommunen räknat med. Detta i kombination med att kommunen inte har hittat lämpliga lokaler att öppna fler förskolor i.

Större än rikssnittet
Nu är det i genomsnitt 17,5 barn per barngrupp i Karlskronas förskolor. Det är en ökning med ett halvt barn under de senaste två åren, och större än riksgenomsnittet som ligger på 17 barn per avdelning.
Detta kanske inte låter som en så stor ökning i siffror, men det märks rejält ute på förskolorna, menar Louise Alfredsson.

Chatarina Holmberg (S), ordförande i kunskapsnämnden med skolan som ansvarsområde säger att kommunen har tittat på nya lokaler hela tiden men att det är svårt eftersom det flyttat hit så många fler än de räknade med.

Drabbar de små
Sofia Serrestam har barn på Ryttarlidens förskola och hon tycker inte om utvecklingen med ökade barngrupper.

– Det är inte bra, det är hemskt och dåligt för alla, både för barnen och framförallt för dem som jobbar med det. Jag har inte märkt av något speciellt eftersom min dotter är så pass stor, men man märker att de kanske inte har tid med de små barnen, säger hon.

Göra avkall
Kommunen ska nu se över om de kan göra avkall på vissa saker som enligt de allmänna råden ska finnas på en förskola, till exempel godkänna lokaler med mindre utemiljöer.

Kommunen hoppas även på pengar från Skolverket för att minska barngrupperna. Förra året fick de två miljoner kronor som bland annat användes för att ta över en privat förskola i Skärva.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".