Per Anders Rudelius och Clara Rudelius
Clara Rudelius har gjort filmmusiken till pappa Per Anders Rudelius film Tyskungarna. Foto: Stina Linde/Sveriges Radio.

Premiär för Karlshamnsfilmaren Rudelius film Tyskungarna

5:41 min

Ikväll har Tyskungarna - barn av de hatade premiär på SVT. Det är Karlshamnsfilmaren Per Anders Rudelius och dottern Clara som ligger bakom. 

Dokumentären handlar om de runt 12 000 barn som föddes i Norge under andra världskriget och som hade en norsk mamma och en tysk pappa. Dessa barn blev väldigt hatade och kallades bland annat för "fiendens horungar". 

Klippte bort
Karlshamnsfilmaren Per Anders Rudelius berättar hur det gick till när han fick idén till filmen. 

– År 2000 var jag i  Oslo och gjorde intervjuer med de här krigsbarnen åt den amerikanska kanalen History Channel. Men de klippte bort dem som inte pratade engelska och några av de mest intressanta personerna fick aldrig komma till tals. De har poppat upp i mitt huvud lite då och då.

Inget val
Per Anders Rudelius kände till slut att han inte hade något val, han var tvungen att göra filmen. Och för tre år sedan återupptog han kontakten med några av de krigsbarn som fortfarande var i livet.

– De blev många fruktansvärda historier. De här människorna var svartmålade redan innan de föddes. Ett exempel på hur de behandlades var en läkare som sa att "att tro att dessa genetiskt mindervärdiga barn ska växa upp till värdefulla medborgare är lika trovärdigt som att råttorna i våra källare ska bli våra sällskapsdjur", berättar Per Anders Rudelius. 

"Alla trodde på det"
Eftersom auktoriteter i samhället byggde upp den här bilden av krigsbarnen så trodde alla att det faktiskt var så. 

– Det har präglat hela deras liv. Vissa av dem flydde, vissa stannade kvar, säger Per Anders Rudelius. 

Hans dotter Clara står för filmmusiken. Här hör du henne spela låten Northern Lights live i P4 Blekinges studio och här berättar hon om arbetet med låten. 


Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista