Anton Vretander smörjer in händerna med handsprit.
Anton Vretander utnyttjar radions hygienstation. Foto: Sveriges Radio.

Smittskyddsläkaren om handsprit: Tvål och vatten mycket effektivare

3:47 min

"Håll dig ren med handsprit". Så står det på P4 Blekinges nya hygienstation. Men smittskyddsläkaren tycker det är en tveksam investering. 

Säsongsinfluensa, vinterkräksjuka och vanlig förkylning. Hoten är många så här i februari, som ju också brukar kallas för vabruari.  Och sjukskrivningskulmen är ännu inte nådd.

Stationer med sprit
På P4 Blekinges redaktion finns numera en så kallad hygienstation där man kan sprita sina händer. "Håll dig frisk med handsprit" lyder sloganen. Men handspritandet har kritiserats av många, däribland den uppmärksammade läkaren Agnes Wold

Smittskyddsläkaren på Blekingesjukhuset, Bengt Wittesjö håller delvis med henne. 

– Tvål och vatten räcker långt, och är framför allt mer effektivt mot virusutlösta sjukdomar som vinterkräksjuka, influensa och förkylning, säger han. 

Skyddar mot bakterier
Det som spriten skyddar mot och som inte tvål och vatten biter på, är bakterier. 

– Bakterieburna sjukdomar är dock inte särskilt vanligt här hos oss. Men ska man utomlands kan det vara en bra idé att plocka med sig en flaska handsprit. Då kan man undvika till exempel mulitresistenta bakterier som man annars kan ta med sig hem, säger Bengt Wittesjö. 

Är det bortkastat att ha handsprit på jobbet?

– Det är väl en tveksam investering om man tänker sig att det ska skydda mot influensa och förkylning. Visst finns det en del tarminfektioner som är bakteriella, men då är det vanligare att man får i sig de bakterierna via maten. 

Kan handspriten ta död på viktiga bakterier som vi behöver?

– Nej, det är ingen risk. 


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista