Barn leker på dagis med personal utomhus.
Det stora trycket på Karlskronas skolor beror på att det flyttat in 300 fler barn till Karlskrona än vad kommunen räknat med. Foto: Gorm Kallestad/TT

"Dagmammor kan lösa Karlskronas förskolesituation"

3:16 min

Dagmamman Jenny Kousholt tror att Karlskronas pressade förskolesituation kan lösas genom att kommunen blir bättre på att informera om att man kan starta dagmammaverksamhet.

Jenny Kousholt i Rödeby märker tydligt det ökade trycket på Karlskronas förskolor. Föräldrar ringer till henne varje dag och nu har hon en kö på två år.

300 fler barn

Det stora trycket beror på att det flyttat in 300 fler barn till Karlskrona än vad kommunen räknat med. P4 Blekinge berättade imorse att förskollärarna i kommunen nu slår larm om den akuta situationen. Och trycket märks alltså även hos Karlskronas så kallade pedagogiska verksamheter, det som tidigare hette dagmamma.

Karlskrona har fyra sådana här verksamheter. Två i Ramdala, en i Jämjö och en i Rödeby.

Tror inte det finns
Men trots det träffar Jenny Kousholt ofta människor som tror att det inte finns några dagmammor längre, och hon tror dels att det beror på att kommunen inte informerar tillräckligt om att det finns.

– Det är fullt på den förskolan och den också men så länge finns det en dagmamma. Det är den bilden vi fått från föräldrarna, säger Jenny Kousholt.

Vill ha samarbete
Jenny Kousholt efterlyser nu ett samarbete med kommunen där dagmammorna öppnar sina hem och visar hur det fungerar för folk som är intresserade av att starta pedagogisk omsorg, och att kommunen samordnar detta.

Men Chatarina Holmberg (S), ordförande i kunskapsnämnden i Karlskrona, säger att kommunen informerar om båda verksamheterna på sin hemsida, men att det finns regler de måste följa för marknadsföring av andra verksamheter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista