Pyramid på cheerleadingträning med Carlskrona Allstars.
1 av 3
Pyramid på cheerleadingträning med Carlskrona Allstars. Foto: Monika Titor/Sveriges radio
Tränar på golvet för att kunna göra det i luften sen.
2 av 3
Tränar på golvet för att kunna göra det i luften sen. Foto: Monika Titor/Sveriges radio
Spegeln visar om man gör rätt.
3 av 3
Spegeln visar om man gör rätt. Foto: Monika Titor/Sveriges radio

Allt fler gymnastikföreningar börjar med cheerleading

Trycket på de få cheerleadingföreningarna är stort och nu öppnar Gymnastikförbundet för att träna cheerleading inom gymnastiken.

Allt fler gymnastikföreningar börjar med cheerleading, som är rytmisk dans där man lyfter varandra och ställer upp sig i pyramider.

– Det är kul. Jag är base, jag ska hålla upp den som är flyer, alltså den som står upp, säger tioåriga Nora Lahmer som tränar inom Carlskona Allstars.

Träning i parken
Tränaren Eline Nyström har själv hållit på med cheerleading i elva år. Sen några år tillbaka tränar hon tonårslag, men i somras var hon med om att starta en grupp för mindre barn från nio år.

– Vi hade prova på träning i Hoglands park. Det bara brakade loss, det fullständigt haglade in anmälningar så vi märkte ganska snart att det fanns ett underlag för att starta, säger Eline Nyström.

Många vill börja
Och eftersom många vill hålla på med cheerleading börjar nu gymnastikföreningar runt om i landet att erbjuda det. De senaste åren har 44 gymnastikföreningar börjar med sporten och fler lär det bli tror Mariella Maxon, styrelseledamot och tränare inom Karlskrona gymnastikförening.

Karlskrona gymnastikförening har redan en kö på 20 barn och ungdomar som väntar på att få börja.

– Vi vill att vår förening ska växa och vi vet att cheerleading är på framfart, säger Mariella Maxon.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista