Vårdpersonal hjälper en äldre människa som ligger till sängs.
De som arbetar inom hemtjänsten utsätts för hård press. (Personerna på bilden har inget direkt samband med inslaget.) Foto: Henrik Montgomery/TT

Hård press på Karlskronas hemtjänstpersonal

2:48 min

Det är kris i Karlskronas hemtjänst. Sedan flera månader tillbaka pressas många anställda till max på jobbet för att täcka upp för sjukskrivna kollegor. 

– Vi som är ordinarie måste hela tiden hoppa in och jobba extra, ibland dubbla arbetspass. Detta sliter enormt på oss, säger Marie Nilsson som är undersköterska inom hemtjänsten i Karlskrona.  

Risk glömma ge medicin
Det senaste halvåret har sjuktalen för äldreförvaltningens anställda legat på nästan 10 procent. Under samma tidsperiod har pressen på personalen ökat markant, enligt fackförbundet Kommunal. Lyckeby, Jämjö och Trossö är exempel på hemtjänstområden som är särskilt hårt belastade, enligt facket. 

– Våra medlemmar är rädda att glömma viktiga saker som att ge medicin till de äldre eftersom de tvingas jobba under så hård press och så mycket övertid, säger Kommunals sektionsordförande Maria Wanner.

Få vill bli undersköterska
I botten finns en problematik med att få vill gå en utbildning till undersköterska. Det gör det svårt för Karlskrona kommun att hitta timvikarier. Både Kommunal och många av de som jobbar i hemtjänsten är rädda för att kommunen inte ska ta tag i problemen.

Förvaltningschef Martin Olsson ansvarar för hemtjänsten på Karlskrona kommun. Han delar fackets uppfattning att personalen jobbar under hård press.

– Vi är inte nöjda med det här. Vi tar det på stort allvar och jobbar med att försöka få en bättre situation för våra medarbetare, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista