Periscope mobilförbud Olaus Petri app telefon barn
Periscope är populär bland unga. Barnen på bilden har inget med artikeln att göra. Foto: Arkivbild, Malin Laurila/Sveriges Radio.

Polis och rektorer varnar för appen Periscope

7:39 min

Nu varnar både polis och flera skolor i Blekinge elever och föräldrar för att appen Periscope kan användas på fel sätt. Men något förbud är inte lösningen menar de. 

Med appen Periscope kan man direktsända sig själv och sin omgivning från mobilen. Appen är populär bland barn och ungdomar, men är inte helt oproblematisk. 

Uppmaningar sprids
Bland ungdomar runt om i landet sprids bland annat uppmaningar om att förstöra lektioner, visa diverse kroppsdelar och ännu värre saker. 

På Friskolan Piggelinen i Karlskrona filmade elever en lärare och sa under livesändningen flera kränkande saker. Läraren blev väldigt illa berörd. 

Rektorn aldrig hört talas om appen
Agneta Svanberg, rektor på Piggelinen hade vid det tillfället aldrig hört talas om appen. 

– Därför hade vi inte kunnat gå ut till varken elever eller föräldrar om prata om den. I det här fallet förstod nog inte barnen vidden av de de gjorde. Men när de fick veta hur ledsen läraren var så blev de verkligen ångerfulla, säger hon. 

Kontaktade polis
Skolan kontaktade polisen Andreas Glingfors som jobbar med ungdomar och nätfrågor, för en diskussion om hur man använder Periscope. 

– Jag fick snabbt sätta mig in i appen och förstod snart att det förekommer massor av olagliga kommentarer om till exempel hot eller våldtäkt i det här forumet, berättar han. 

Andreas Glingfors tycker dock inte att ett förbud mot appen är någon lösning.

– Problemet är inte Periscope i sig utan det är personerna bakom och hur de beter sig. Föräldrar måste sätta sig in i vad det är deras barn gör på nätet och prata med dem, förklarar han. 


Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista