Foto: Madeleine Fritsch-Lärka/Sveriges Radio
Foto: Madeleine Fritsch-Lärka/Sveriges Radio
Mjölkkrisen

Mjölkkrisen hot mot veterinärerna

2:00 min

Mjölkkrisen slår nu hårt mot svenskt lantbruk. När antalet producenter blir färre drabbar det även veterinärerna.

Med färre mjölkkor och andra lantbruksdjur måste veterinärerna ändra sin verksamhet.

Det påverkar vår verksamhet genom att vi, dels måste hämta våra intäkter från annat håll för att kunna bibehålla vårt grunduppdrag, dels genom att vi ställer om vår verksamhet från den rena, traditionella akutsjukvården till en mer förebyggande hälsovård.

Förändringarna inom lantbruket påverkar inte bara bönderna själva utan även landets veterinärer.

De senaste två åren har de statliga distriktsveterinärerna tappat tio procent av omsättningen när det gäller vård av lantbruksdjur - mjölkkor och köttdjur framför allt.

För när antalet mjölkproducenter blir färre måste också veterinärerna ställa om sin verksamhet. I dag kommer en allt större del av inkomsterna från vård av hästar och smådjur. Men man måste också jobba på ett annat sätt, berättar Thomas Svensson.

– De lantbrukare som finns kvar blir vassare, kunnigare, ställer ökade krav på den veterinära sidan. Behovet av akutsjukvård kostar ganska mycket, sjuka djur kostar mycket och därför har intresset för att förebygga en sjuklighet ökat blad de lantbrukare som finns kvar.

Mikael Bäckström är mjölkbonde och ordförande för LRF i Jönköpings län, han är mycket orolig över utvecklingen.

Mikael Bäckström menar att nu måste både näringen och staten ta sitt ansvar. Svenskt lantbruk behöver veterinärer om man ska ha en framtid.

– Branschen har ett ansvar men sedan är det väl upp till stat och regering.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista