Väg genom skogen
Skogen skadas av skogsmaskinerna.

Utbildning ska minska markskadorna i skogen

1:26 min

För att minska markskadorna satsar Skogsstyrelsen 13 miljoner kronor på utbildning. Alla inom skogsföretagen behöver utbildas, enligt Skogsstyrelsen.

Vi ser ingen vikande trend när det gäller körskadorna i skogen. Det är fortfarande ett stort problem, säger Skogsstyrelsens markspecialist Anja Lohmander.

Det här har länge varit en stridsfråga inom skogsbruket. Men idag är de flesta överens om problemen med de tunga skogsmaskinerna som på i blöta marker lämnar efter sig fula och djupa sår i marken.

Nu behövs det mer utbildning för att minska skadorna.

Problemet är att skadorna på marken i bland kan leda till att kvicksilver kommer ut i markvattnet och till sjöarna, slambildningen förstör lekbottnar för fisk och maskinerna orsakar markpackning.

För att öka kunskapen om motåtgärder för att minska skadorna kan skogsföretag nu söka bidrag på Skogsstyrelsen för att genomföra utbildningar i markvård.

–Det är viktigt att alla inom ett skogsföretag utbildar sig, från virkesinköpare till förare av markberedningsmaskinerna, säger Anja Lohmander.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista