Tre män i ett vitt rum. Två av dem skakar hand.
Per Jenvald, chef för Sjöstridsskolan, med Mårten Silvanius, doktorand, och Anders Hederstjärna, rektor på BTH. Foto: Sofia Månsdotter/Sveriges Radio

Undervattensteknik utvecklas när BTH och marinen samarbetar

"Till en början gäller det dykapparater"
0:26 min

Blekinge tekniska högskola, BTH, ska samarbeta med Sjöstridsskolan för att utveckla undervattensteknik.

I dag har de skrivit under ett avtal som innebär att de kommer dela på sina resurser. Forskningsresultat från BTH kommer kunna användas när Sjöstidsskolan utvecklar sin teknik samtidigt som BTH kommer få större tillgång till Sjöstridsskolans lokaler och utrustning.

I centrum för samarbetet står Mårten Silvanius. Han har jobbat på Sjöstridsskolan i sju års tid men kommer nu påbörja sin doktorandutbildning vid BTH. Han kommer att forska och undervisa vid BTH och samtidigt jobba kvar på Sjöstridsskolan för att utveckla bland annat dykarteknik.

– Det här är en otrolig möjlighet att utveckla min egen kompetens men också marinens genom det här samarbetet. Till en början kommer det vara inriktat mot dykappareter och dykförmåga för undervattensoperationer, säger Mårten Silvanius.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".