Erik Belin står mot en vit vägg.
"Försök att låta känslorna ligga åt sidan och lek med tanken" skriver vår bloggare Erik Belin. Foto: Stina Linde/Sveriges Radio.
Erik Belins hockeyvärld

Belin: Svälj stoltheten och bli en gemensam plantskola till KHK

4:24 min

Blekingehockeyn står i ett vägskäl och kan en väg vara färre A-lag i länet? 
Erik Belin, med förflutet i flera av Blekinges hockeyklubbar, sticker ut hakan i sin blogg.


Krif missade platsen för fortsatt spel denna säsong och laget har spelat klart. Mörrum kom sist i fortsättningsserien och ska kvala för att hålla sig kvar i Hockeyettan. OIK kommer att få spela play off för att ta sig till kvalserien mot Hockeyettan vilket är kul för laget i väst.

Sammantaget är Krif den stora besvikelsen den här säsongen men alla tre lagen har fortfarande något gemensamt. Klubbarna blöder ekonomiskt.

Dalande publiksiffror och dåliga resultat för Mörrum och Krif gör att föreningarna bör tänka nytt och kanske ta steget rejält utanför boxen?

KHK:s framgångssaga genom åren har ingen kunnat missat men även här finns ekonomiska problem och svikande publik. Allt tyder på att KHK ändå kommer att säkra sitt kontrakt i SHL och kan bygga i dubbel bemärkelse på något riktigt bra, med ny arena och nytt lag nästa säsong.

Nytt läge för hockeyn
KHK har klättrat snabbt genom serierna och lämnat övriga lagen i Blekinge långt bakom sig. Kontentan av KHK:s framsteg är att övriga lag i det långa loppet har påverkats negativt. Blekinge är inte som det var förut längre, då hela länet var som en krigszon med tre stycken lag i dåvarande Div 1 med fantastiska publiksiffror. 

Det är ett nytt läge för hockeyn i Blekinge och jag kan tycka att Mörrum, OIK och Krif bör tänka nytt. Det kan falla sig naturligt att Krif står ensamt kvar i Hockeyettan om Mörrum åker ur och OIK inte lyckas ta sig upp till Hockeyettan. Bortsett från konkurser och övriga oväntade händelser så har vi tre stycken scenarion som skulle kunna inträffa:

Scenario 1. Att alla tre lagen kommer att spela Hockeyettan nästa år.

Scenario 2. Att KRIF och Mörrum spelar Hockeyettan nästa år.

Scenario 3. Att Krif och OIK spelar Hockeyettan nästa år.

Jag ska nu bege mig utanför boxen och uttrycka mig något kontroversiellt och säga att ”inget av dessa scenarion är bra för blekingehockeyn”.

Ekonomin är dålig för samtliga klubbar och då är KHK till en viss del inkluderat. Blekinge är ett litet län med ungefär 7500 aktiva företag och långt ifrån alla är potentiella sponsorer till länets hockeyföreningar. Lägg därtill att grannlänet har tre lag som är på tapeten i betydligt mer positiv anda än våra lag i Blekinge och detta är Kalmar HC, Troja/Ljungby och Tingsryd. 

Läget är tufft för oss och även om derbymatcherna som var för några år sedan finns kvar på näthinnan hos många så kanske stridsyxan bör läggas åt sidan, kanske inte för all framtid men till nästa säsong till att börja med?

Jag skulle vilja påstå att det är dags för en diskussion av en hopslagning av lag i Blekinge!

Hur det ska se ut eller vilka som slås ihop kan jag inte riktigt svara på nu med tanke på praktiska detaljer efter att allt kvalspel är klart. Som det är nu så finns inte förutsättningarna i vårt närområde för tre lag fördelat på olika sätt i Div2 och Hockeyettan eller enbart Hockeyettan. 

Gräver sin grav
Dessa tankar är ur ett sportsligt perspektiv jättetråkigt men ekonomiskt kanske ett måste. Ungdoms -och juniorverksamheter kan drivas som vanligt men representationslagen blir för många och där måste Blekingehockeyn göra något. Med tre satsande lag så gräver lagen sin egen grav tillslut och sedan står KHK ensamt kvar, och det här är närmre faktum än vi tror. Krif kanske inte mäktar med att driva sin verksamhet och kastar in handduken redan nu? Mörrum kanske göra likadant om laget åker ur Hockeyettan? 

Ingen vet vad som kommer att hända nu efter kvalspel men att föreningarna inte är tillräckligt välmående ekonomiskt det vet vi och utifrån det så kan vi föra en diskussion för framtiden. Kan föreningarna svälja stoltheten och bli en gemensam plantskola till KHK i synnerhet och övriga hockeysverige i allmänhet så kommer Blekingehockeyn må bäst, rent ekonomiskt. 

Det som jag har redogjort som en möjlighet är inget som Krif kommer ta upp på sitt möte under onsdagen men jag tror att allt annat än insamlingar eller privatpersoner som räddar ekonomin är en lösning denna gång… 

Försök att låta känslorna ligga åt sidan och lek med tanken, i grund och botten älskar vi hockey!

Må väl,

Belin

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista