I veckans Varfördådå står språket i centrum. Foto: Matilda Ljungkvist/SR
I veckans Varfördådå står språket i centrum. Foto: Matilda Ljungkvist/SR

Veckans varfördådå: Vad är A och O och vem bär hundhuvudet?

3:50 min

Varför går skam på torra land och ska vi gå runt med ett hundhuvud under armen? Gamla uttryck tar plats i Veckans Varfördådå.

Lena Lind Palitcki är språkvårdare i svenska på Språkrådet och hjälpte till att reda ut några gamla knepiga uttryck:

"Att bära hundhuvudet":

– Det är ett gammalt uttryck som vi använt sedan 1500-talet och som vi lånat från tyskan. Hundar var på den tiden ett föraktat djur som man såg ned på och därför blev det en symbol för skam och skuld, säger Lena. 

Att något är "A och O":

– Det kommer från grekiskans alfa och omega som ju är den första och sista bokstaven i deras alfabet. Redan i Bibeln omnämns det och att det omfattar allt därimellan helt enkelt.

"Kuvert" inom dukning:

– Det är inte ett kuvert som man stoppar ett brev i. Det har en ganska snirklig historia. Vi lånade in det från franskan under 1700-talet och kommer från couvrir som betyder täcka eller skydda. Förr i tiden hade vi något som hette biläggare som var en stor långsmal duk som man hade över maten för att skydda den och som sedan också användes som en enda stor gemensam servett. 

"Skam går på torra land!"

- Det är en bildligt uttryck för att skamlösheten går över alla breddar och svämmar över, säger Lena Lind Palitcki. 


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista