En dykare i dykardräkt  inspekterar i vattnet och två dykare står på land och håller i ett rep som dykaren sitter fast i.
1 av 2
Karlskrona kommuns dykare Joakim Pettersson (i dykardräkten), Jens Almqvist och Lars Petersson på ett inspektionsuppdrag i Krutviken i Karlskrona. Foto: Sarah Rätzer
En person tittar på en skärm och pratar i en mikrofon.
2 av 2
Arbetsledaren Lars Petersson kommunicerar med dykaren som är nere i vattnet och ser samtisigt det dykaren ser med hjälp av en kamera på dykarens hjälm. Foto: Sarah Rätzer

Karlskrona söker ny avloppsdykare

"Vi är byggnadsarbetare fast under vattnet"
1:41 min

Karlskrona är en av få kommuner i Sverige som har egna dykare anställda. Nu utökar de sin vatten- och avloppsavdelning med ytterligare en dykare.

Karlskrona har med alla sina öar hela 20 mil vatten- och avloppsledningar under havsytan. Det gör Karlskrona till en av de kommuner i Sverige som har flest sådana här sjöledningar.

Bygger och lagar
Därför behöver de egna dykare som både bygger ledningarna och sätter dem på plats i vattnet. Det är också de som inspekterar ledningarna var tredje till var fjärde år och lagar dem när de går sönder.

Och det är där Lars Petersson och hans två dykarkollegor kommer in i bilden. De ska nämligen bli en till.

Många nya ledningar
– I dagsläget har vi väldigt hög arbetsbelastning och mycket nyproduktion av vatten- och avloppssystemet. Sedan säger lagen att vi ska vara minst tre dykare så det blir en väldig organisation att vara precis minimiantalet, säger Lars Petersson.

Dykarna håller nu på att bygga vatten- och avloppsledningar till och från Hasslö, sedan står Senoren och Möcklö på tur.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".