Två vapen, det ena är polisens äkta, det andra är en soft air gun.
Nere till vänster ligger kopia av en Glock. Ovanför ligger polisens äkta tjänstevapen. Foto: Polisen.

Polisen: Helt omöjligt att se om vapnet är äkta eller ej

"Kan bli farligt om vi ingriper mot någon som har en sån"
4:23 min

De senaste veckorna har polisen i Karlskrona beslagtagit flera så kallade soft air guns. Och de är förvillande lika riktiga vapen. 

Om någon viftar med en pistol på avstånd så kan det vara omöjligt att se om det är en riktig pistol eller en soft air gun som man skjuter plastkulor med. Det kan få så allvarliga konsekvenser som att polisen skjuter personen ifråga.

Polisen Peter Grudemark lade nyligen ut en bild på myndighetens Facebooksida, som visar likheten mellan en riktig pistol och en soft air gun.

– Ur polisens synvinkel så kan det bli farligt om vi ingriper mot någon som har en sådan här. Vi kommer alltid betrakta vapnet som skarpt och det kan bli så att vi agerar. Det vill säga använder våra egna vapen, säger han.

Vilka är det som går runt med soft air guns?

– De flesta har ju detta som ett intresse. Sen finns det personer som har dem i ett annat syfte. Som skydd eller för att skrämmas.

Varför har ni beslagtagit fler soft air guns på senare tid?

– Det kan vara en slump. Men i samband med ingripande mot misstänkta personer så har vi beslagtagit fler de senaste veckorna.  

Peter Grudemark har inga konkreta förslag på hur problemet ska kunna lösas. Men han tycker det är bra om det skapas en diskussion. 

– Det kan kanske leda till att föräldrar tänker en extra gång innan de köper en soft air gun till sina barn, eller att man funderar kring om man ska ta med sin soft air gun ut, säger han. 

De flesta sett bilden på polisens Facebooksida och gissat vilket vapen som är äkta, har gissat rätt. 

– Men av fel anledning så att säga. De flesta vet hur polisens tjänstevapen ser ut och kan därför köra uteslutningsmetoden. Men jag tror inte att någon skulle kunna göra rätt bedömning på längre håll, säger Peter Grudemark. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".