Sara Blixt
Sara Blixt. Foto: Stina Linde/Sveriges Radio.

Tio års huvudvärk var vätsketryck på hjärnan

14 min

Sara Blixt från Kallinge led i 10 år av svår huvudvärk. För två år sedan så insåg hon att något verkligen inte stod rätt till.

En lördag för drygt två år sedan så knäppte det till inuti huvudet på Sara Blixt. Hon fick akut ont och blev vit som ett lakan i ansiktet. 

– Det var något annat än den huvudvärk jag haft tidigare under många år. Så jag ringde 1177 och blev uppmanad att åka till akuten. De trodde att det kunde vara ett brustet blodkärl, berättar hon. 

"Vi har hittat något"
Hon blev inlagd på direkten och undersökt av läkare. Efter många timmar kom det in en sköterska och berättade att de hade hittat något. 

– Men de visste inte vad. Då gick det många tankar genom huvudet på mig. Jag undrade om det var cancer, berättar Sara Blixt. 

Efter ännu fler undersökningar stod det klart att det varken handlade om cancer eller något brustet blodkärl, utan att Sara Blixt hade förstorade ventriklar, alltså hålrum i hjärnan.

I dem hade det samlats för mycket vätska som skapade ett högt tryck på hjärnan. Det hade i sin tur gjort att Sara haft ont i huvudet så länge. 

– Det var en enorm lättnad att äntligen få veta det och kunna utesluta cancer, säger Sara Blixt. 

Tuff period började
Men där och då började ändå en tuff period för familjen i Kallinge med både kontroller och operationer för Saras del. Inför första operationen i Lund var hon väldigt nervös.

– De skulle ju in och rota i hjärnan på mig. Mina barn var bara fyra och sex år då och jag funderade på hur det skulle vara om jag inte kom tillbaka som samma person efter ingreppet, berättar Sara Blixt. 

Dränerade hjärnan
Läkarna öppnade hjärnhinnan för att kunna dränera Saras hjärna på vätska. Operationen verkade till en början lyckad och Sara kände stor skillnad direkt. 

– Jag var piggare än någonsin och hade inte ont längre. Det var så konstigt och härligt, berättar hon.   

Känslan bestod dessvärre inte alls särskilt länge. Efter bara ett par månader återkom huvudvärken och den tryckande känslan. 

– Det var som att ha ett spännband runt huvudet. Ibland tappade jag till och med känseln. Jag blev så besviken att det var tillbaka, säger Sara Blixt. 

Självreglerande apparat
Och i januari förra året var det dags igen. Sara fick åka tillbaka till Lund, denna gång för att operera in en apparat som kan leda bort vätskan i hennes hjärna. Bakom hennes ena öra sitter nu den lilla ventilen som lättar på trycket. 

– Efter den operationen fick jag stanna kvar mycket längre på sjukhus och min kropp hade svårare att anpassa sig till det här nya trycket. Men efter hand har jag vant mig och mår nu mycket bättre, säger hon. 

Kritisk till vården
Även om Sara till slut fick den vård hon behövde, så är hon kritisk till att det tog så lång tid innan sjukvården tog hennes huvudvärk på allvar. 

– De första åren avfärdades det som stress. Men om de hade undersökt mig ordentligt från början, för sju, åtta år sen, så hade jag ju sluppit "belasta vården" under en väldigt lång tid, säger hon. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista