Cp-skadade Linn med mamma Anne Gelius Malmberg Karlshamn. Foto: Carina Melin/Sveriges Radio.
1 av 2
CP-skadade Linn och mamma Anne Gelius Malmberg. Foto: Carina Melin/Sveriges Radio
Ann-Christin Denebo (S) ordförande i nämnden för psykiatri och habilitering. Foto: Ingrid Elfstråhle/Sveriges Radio
2 av 2
Ann-Christin Denebo (S) ordförande i nämnden för psykiatri och habilitering. Foto: Ingrid Elfstråhle/Sveriges Radio

Fortsatt avtal om behandling för CP-skadade

2:50 min

––CP-skadade i Blekinge får fortsatt behandling med den omstridda metoden Move and walk, det har psykiatri- och habiliteringsnämnden beslutat idag.

Precis som för fyra år sedan riskerade bidraget dras in eftersom avtalet går ut i mars och föräldrar och anhöriga har i ett öppet brev med 150 underskrifter protesterat.

Men landstinget förlänger avtalet genom att anslå lika mycket pengar som förra året, 400.000, vilket betyder att 14 neurologiskt skadade kan fortsätta sin behandling i Göteborg.

Anne Gelius i Karlshamn, som är mamma till 22-åriga Linn som är CP-skadad, tycker att beslutet är bra men är orolig för att pengarna inte ska räcka om fler vill ha behandlingen.

Obefogad oro
Men Ann-Christin Denebo som är socialdemokratisk ordförande i psykiatri- och habiliteringsnämnden menar att det inte finns någon anledning till oro.

– Patientlagen ger ju alla rätt att söka vård i andra landsting, men jag tror man kommer att lösa detta på bästa sätt. Är det så att pengarna inte skulle räcka så får man justera det inom den befintliga budgeten, säger hon.

Ingen skillnad
Förutom att förlänga avtalet för Move and walk eller konduktiv pedagogik, KP, beslutade psykiatri- och habiliteringsnämnden att ge lika mycket för att utveckla den egna verksamheten, bland annat så kallad NIT, Nätverksbaserad Intensiv Träning. 

Maj-Lis Olsson som är verksamhetschef för habiliteringen i Karlshamn hänvisar i underlaget för nämndens beslut till studier som säger att "det finns ringa vetenskaplig dokumentation om KP avseende patientnytta och risker på kort sikt." Studier från England och Australien visar att det inte finns någon skillnad mellan barn som behandlats enligt KP och traditionell sjukgymnastikbehandling.

Fortsatt kamp
Också för fyra år sedan tvekade landstinget om att förlänga avtalet för Move and walk, och om det skulle hända igen säger Anne Gelius att hon kommer att fortsätta kämpa för att Linn och alla andra som vill ha behandling med konduktiv pedagogik ska få det.

– Jag och andra föräldrar och tränare i Blekinge kommer att fortsätta kämpa, vi kommer inte att ge oss, säger Anne Gelius.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista