Plånbok med sedlar. Foto: Christine Olsson/TT
Den kommunala konsumentrådgivningen i Karlskrona kommer försvinna. Foto: Christine Olsson/TT

MP vill ha utökad konsumentvägledning

0:42 min

Karlskrona ska inte längre ha någon konsumentvägledning, det beslutade Karlskronas drift- och servicenämnd i går.

Tidigare har kommunen haft telefon- och mailrådgivning i samarbete med andra kommuner i Södra Smålands konsument. Men nu får invånarna istället vända sig till Konsumentverkets tjänst Hej Konsument om de behöver hjälp och rådfrågning om sina inköp.

Handlar om konsumentmakt
Hos Miljöpartiet vill man istället utöka genom att anställa en konsumentvägledare, men majoriteten röstade ner det förslaget. Olle Hilborn (MP) tycker att en konsumetvägledare skulle vara bra bland annat för utbildning av ungdomar och nyanlända.

– Det handlar om konsumentmakt, att stärka människor, och det här tror vi är bra för både näringslivet och konsumenterna, säger han.

Svårt att söka på internet
Majoritetens motargument handlar bland annat om att tjänsten är kostsam och att det redan finns en nationell tjänst men Olle Hilborn menar att den statliga tjänsten är hårt ansatt redan och kostnaden på drygt 250 000 kronor om året är inte så stor.

– De menar att det går att söka på internet. Jag menar att det är klart att det går men då måste man veta vad man ska söka efter och lagar och regler är svåra saker.

Vi har försökt nå nämndsordföranden Peter Johansson (S) utan resultat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista