nyanlända asylsökande Finland
Nyanlända asylsökande väntar på att få hjälp med sina papper. Foto: Thella Johnson.

Allt fler asylsökande åker tillbaka

3:49 min

Allt fler asylsökande vill nu avbryta asylprocessen och resa tillbaka till sitt hemland.

Tidigare avbröt ungefär 300 personer i månaden asylprocessen men sen november är det mer än dubbelt så många per månad som vill resa hem.

– Ja, jag är en av dem som vill åka tillbaka till Afghanistan. Vi kommer hit till Sverige med så många drömmar och förhoppningar men de kommer inte slå in, säger 25-årige Azatullah Azammi från Afghanistan, som bor på ett asylboende utanför Karlskrona.

Reglerna skärps
Azatullah Azammi har nu varit i Sverige i fyra månader. Migrationsverket säger att han får räkna med att det tar två år innan han kan få besked om ifall han får stanna eller inte.

Och han är besviken på Sverige främst för att de håller människor i ovisshet under så lång tid, säger han. Men även för att reglerna kring invandring skärps gång på gång.

Småsyskonen är i fara
Han berättar att hans storebror dödats och att han själv varit hotad till livet och därför behövt fly. Kvar i Afghanistan finns hans mamma, syster och en sjuårig lillebror. Han är rädd för sitt liv men ser inget annat råd än att återvända till Afghanistan och försöka hjälpa sin familj på plats.

– Min familj är i fara, jag måste tillbaka till Afghanistan, säger Azatullah Azammi.

Dubbelt så många avbryter asylprocessen
Förra året var det knappt 300 personer i månaden som avbröt asylprocessen och reste tillbaka till sitt hemland. Så såg det ut fram till oktober.

Men sen november har det varit ungefär 700 i månaden. Och så ser det ut även i början på 2016. Det är över 700 personer per månad som återtar sina asylansökningar. De flesta som vill avbryta asylprocessen i år kommer från Irak, Afghanistan och Syrien.

Vad är då orsaken till att så många fler återtar sin asylansökan?

– Man kan bara spekulera i det. Det kan vara långa handledningstider, lång väntan på familjeåterförening och ansträngd boendesituation, säger Kristina Rännar, processledare för återvändande på Migrationsverket.

Bidrag i hemlandet
Sedan 2007 finns ett bidrag som de som återvänder till sina hemländer kan söka. Det heter återetableringsstöd och gäller både när man får avslag på sin asylansökan och återkallar sin ansökan.

Det handlar om 30 000 kronor per vuxen, 20 000 kronor per barn och högst 75 000 kronor per familj som man får på plats i sitt hemland.

– Förordningen säger inte att vi ska betala ut utan att vi kan. Har man ansökt om asyl och tagit tillbaka sin ansökan och varit i Sverige en vecka då är det inte rimligt att få den här summan, säger Kristina Rännar. 

Men om man har varit här i fyra månader, är det rimligt?

– Ja, det är mycket möjligt, säger Kristina Rännar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista