Grafik: En av fyra polishundar försvinner.
Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio

Målet: Var fjärde polishund ska bort

Hundinstruktörernas chef: Sträckorna blir för långa
1:14 min

Polisen i södra Sverige överväger att kraftigt minska antalet polishundar. Före polisens omorganisation var målet att ha 98 polishundar i Region Syd, nu planeras en bantning till 71 stycken, enligt uppgifter som P4 Kalmar tagit del av.

Att söka försvunna personer är en prioriterad uppgift för polisen. Men trots att polishundarna har en viktig roll i det arbetet så skruvar polisen i region Syd ned målet för hur många hundförare och hundar man ska ha. 

Än så länge är beslutet inte formellt klart och den den ansvariga chefen vill därför inte uttala sig om det här.

Kenth Sjöberg är chef för hundinstruktörerna i regionen. Han menar att det innebär en klar försämring om hundarna i regionen blir färre.

– Man diskuterar att man ska kunna göra resursförflyttningar från angränsande polisområden. Man jobbar i en stor region och det kan vara jättebra om man jobbar under en längre tid, säger han. 

Kenth Sjöberg säger också att i det initiala, snabba skedet  som är väldigt viktigt för att kunna rädda människoliv  har vi för långa sträckor att köra.

– Ju mindre tid vi har innan vi kommer till platsen desto större möjligheter att hitta människan vid liv, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".